IEA: a teljes orosz gázexport leállhat

Hírek D. GY.
A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint Európának fel kell készülnie arra, hogy a télre Moszkva teljesen leállítja a gázszállításokat.

Fatih Birol, az IEA vezetője azonnali intézkedéseket sürgetett az európai országoknál, ugyanis szerinte a múlt heti szállítási korlátozások azt jelzik, hogy Oroszország a gázexport teljes leállítására készül. “Minél jobban közelít a tél, annál inkább világossá válik az orosz szándék” – nyilatkozta a Financial Timesnek. Birol szerint Moszkva arra játszik, hogy az európai gáztárolók ne legyenek teljesen feltöltve, hiszen ez fokozná Oroszország nyomásgyakorló képességét a tél folyamán.

Az ügynökség az elsők között volt tavaly, akik felhívták a figyelmet arra, hogy Moszkva manipulálja az Európának szálllított gáz mennyiségét, előkészítendő az ukrán inváziót. Az IEA szerint helyénvalóak azok a vészhelyzeti intézkedések, amelyek alapján átmenetileg újra üzembe állították Európa néhány országában a régi széntüzelésű erőműveket. A válság súlyossága most felülírja a széndioxid kibocsátási aggodalmakat – vélekedett. Birol szerint az orosz gáz kiváltására tett eddigi európai intézkedések nem biztos, hogy elegendőek lesznek, ha a teljes orosz gázimport kiesik.

A héten Svédország, Dánia, Németország, Ausztria és Hollandia is válságtervet dolgozott a gázellátás biztosítása érdekében – egyelőre ezek egyike sem tartalmaz korlátozásokat. Az ukrán invázió kezdete óta az öreg kontinens függősége az orosz gáztól körülbelül 20 százalékra csökkent a korábbi 40 százalékról – közölte becsléseit az ICIS tanácsadócég. Az IEA úgy gondolja, hogy mindenkinek érdemes megfontolni a leállításra ítélt nukleáris erőművek üzemidejének meghosszabbítását. Németországot például erős bírálatok érték, miután nem hajlandó még üzemben lévő pár atomerőművének leállítási határidejét kitolni.

Az IEA a jövő héten teszi közzé beruházási jelentését, amelynek végkövetkeztetése az, hogy az egyes országok nem tesznek eleget azért, hogy támogassák a megújuló energiákba történő beruházásokat és így a széndioxid kibocsátás csökkentését. Az energiaiparba történő teljes beruházás a jelentés szerint az idén 8 százalékkal 2,4 ezer milliárd dollárra emelkedik.

A növekedés jelentős részét a megújulókba történő invesztíció adja, az árszint magasabb a korábbi évekénél. Ugyanakkor ha reálértelemben, az inflációval kiigazítva nézzük, akkor a szektorba áramló befektetések 2015 óta nem emelkedtek.

A szervezet tavalyi elemzése szerint, ha a kormányok tartani szeretnék, hogy a nettó károsanyag kibocsátás 2050-re nullára csökkenjen, akkor nincs szükség arra, hogy további gáz- és olajmezőket tárjanak fel. Birol szerint ha nem gyorsul fel az átállás a megújulókra, akkor a jövőben továbbra is extrém áringadozások jönnek az energiapiacon.

Magyarországra az Oroszország irányából érkező gáz várt mennyiségének 88 százaléka érkezik, a déli irányú szállítás azonban teljesen zavartalan. Szíjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint déli irányból 9,4 millió köbméternyi gáz érkezik, az Ausztrián keresztüli szállítás kisebb mértékű. Ez azt jelenti, hogy a 12 millió köbméter helyett 10,6 millió jön. Ellátási szempontból azonban ez nem jelent problémát – hangsúlyozta a miniszter. Szíjártó Péter a hét elején telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, majd Alekszander Novak orosz miniszterelnök helyettessel. Utóbbi biztosította arról a magyar felet, hogy a Gazprom a későbbiekben teljesíti a hiányos szállításokat. A Gazprom korábban közölte, hogy keddtől egy hétre leállítja a Török Áramlat gázvezetéken a szállítást.

Borítókép: GettyImages

Ezek is érdekelhetnek

További híreink