Idén ezer milliárddal több jut a felsőoktatásra

Hírek Figyelo.hu

2022-ben több mint ezer milliárd forint fejlesztési forrás hasznosul a magyar felsőoktatásban, soha ekkora összeget még nem költöttek erre

– mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján. Kiemelte: 2021-ben a GDP 1,3 százalékát költötték a felsőoktatásra, idén pedig már 1,9 százalékot. Magyarország ezzel az Európai Unió éllovasai közé került – tette hozzá a miniszter a VG tudósítása szerint. Aláhúzta: soha ilyen változás nem történt a felsőoktatásban, mint az utóbbi években. Felidézte:

2021 szeptemberében 11 százalékkal többen jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára mint egy évvel korábban.

A mintegy 110 ezer jelentkező közül 82 ezren nyertek felvételt, 80 százalékuk államilag finanszírozott formában kezdhette el a tanulmányait. A változások, melyeket eszközöltek, például az egyetemi modellváltás a hallgatók tanulmányi előmenetelét szolgálják. A miniszter kiemelte:

az intézményekben 30 különböző ösztöndíj érhető el, a támogatások közel 100 ezer diákot 60 milliárd forintos összegben segítenek.

A fokozatváltás a felsőoktatásban című programban egy olyan struktúrát vázoltak fel, amely versenyképessé teszi az egyetemeket azáltal, hogy egy szabadabb működési környezetben a piac elvárásaihoz igazíthatják a képzéseiket. Kiemelte: az állami, alapítványi és egyházi felsőoktatási intézményben dolgozó 50 ezer oktató bére tavaly és idén két lépcsőben 30 százalékkal emelkedett.

A felsőoktatásba készülőknek február 15-ig kell a jelentkezésüket leadni a Felvi.hu oldalon, ami egyébként megújult, mondta Brassói Sándor az Oktatási Hivatal megbízott elnöke. Hangsúlyozta: a felsőoktatás iránt érdeklődőknek érdemes a Diplomás Pályakövető Rendszert is tanulmányozni hiszen az oldalon nyomon követhető, hogy az a szak, ahova jelentkeznek milyen munkaerőpiaci helyzetet biztosít.

A tudományos világ is jelen van minden intézményben, minden tanszéken és minden oktató környezetében, ezért is van óriási a felelőssége az oktatóknak, hogy felkeltsék a hallgatók érdeklődését a tudomány iránt, erről már Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára beszélt. Az elmúlt években a felsőoktatás nemzetköziesítése eredményesnek bizonyult. Az államtitkár kiemelte, hogy már több mint 40 ezer külföldi hallgatója van a hazai felsőoktatásnak, évekkel ezelőtt tízezer körül alakult a számuk.

Az egyetemek fejlesztésével Európa élvonalába kerülhetünk

(Borítókép: Szabad Föld / Németh András Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink