Húszszázalékos rezsicsökkentés is elérhető okosotthon rendszerrel

Hírek M. O. A.
Az otthonokban és a vállalkozásoknál is elsőszámú kérdéssé vált idén ősszel az energiatakarékosság, főként a globális energiaválság és a magas világpiaci árak miatt. A szakértőjének elemzéséből kiderül, az okosotthon rendszerek egyötödével mérsékelhetik a rezsikiadásokat, négy módszert emelt ki.

Az egyre környezettudatosabbá váló felhasználók és cégek a fenntarthatóságot szem előtt tartva eleve évek óta keresik az olyan megoldásokat, amelyekkel csökkenthetik a felesleges energiafelhasználást. Így váltak egyre népszerűbbé többek között a különféle napelemes megoldások, hőszivattyúk, okosotthon-és okosépület-rendszerek is. A világszerte idén kibontakozó energiaválság és árrobbanás pedig tovább fokozta ezt a trendet – emlékeztet Visual Europe Project elemzőjének közleménye.

Fotó: Pixabay

Az okosotthon-, illetve az irodaépületekben használható okosépület-rendszer ár-érték arányban sokkal kedvezőbb, ráadásul a vezeték nélküli kommunikáció adta lehetőségeknek köszönhetően akár utólag is beépíthetők” – fogalmaz Hódi József, a Visual Europe Project üzletágvezetője.

A szakértő 4 olyan megoldást említ, amelyek alkalmazásával egy megfelelően beállított okos rendszer akár 20 százalékkal is csökkentheti egy otthon vagy egy iroda energiafelhasználását.

1. Szabályozott fűtési rendszer

Ha egy lakóépület vagy egy iroda minden helyiségének hőmérsékletét önállóan tudjuk szabályozni, akkor nincs elpazarolt energia: nem szükséges például fűtenünk a kevésbé használt helyiségeket. A változást a pénztárcánkon is gyorsan észrevesszük: ha csak 1 Celsius-fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, máris 5-6 százalékot megtakarítottunk a számlánkból. A leghidegebb időszakokban kiemelten fontos viszont az egyenletesség, a kihűlt helyiségek felfűtése rengeteg energiát és időt igényel.

2. Spórolás a világítással

Az okosotthon-rendszerrel nincs véletlenül égve hagyott villany otthon vagy az irodában. Nincs leengedve felejtett redőny sem, így például nap közben a téli nap erejét és a természetes beáramló hőt is kihasználhatjuk.

3. Fűtés klímával

Ha klímát használunk fűtésre, célszerű már reggel elindítani a berendezést kisebb fokozaton, az áramfogyasztás ugyanis a folyamatos használat mellett a legalacsonyabb. A legtöbb energiát mindig az igényli, ha lehűlt helyiséget kell újra és újra felmelegíteni – ezeket a szabályozó feladatokat is okosotthon-rendszerünkre bízhatjuk. Az okosotthon-rendszer beépített energiagazdálkodási funkciójának köszönhetően folyamatosan nyomon követhető a rendszerbe integrált elektromos eszközök fogyasztása is, ezáltal az energiaszámlák költsége is előre tervezhető.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink