Húsvét maradék nélkül

Hírek
Maradék nélkül programja keretében ismét meghirdeti Húsvét zöldítő pályázatot – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A pályaműveket április 5-ig várják.

A húsvéthoz közeledve a Nébih Maradék nélkül programja ismét meghirdeti az immár hagyományosnak számító Húsvét zöldítő pályázatát, amelyre április 5-ig várják a pályaműveket. A három kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások, a családi hagyományok követése mellett szempont legyen az élelmiszerpazarlás megelőzése is. A maradékmentő recepteket tojásfestés, locsolóversírás kategóriákban várják.

A Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület tagja húsvéti tojást fest
MTI/Krizsán Csaba

A program alapvető célkitűzéseihez kapcsolódva ezúttal olyan tojásfestési és -díszítési technikákat várnak, amelyek azon élelmiszerhulladékok (példáulhagymahéj, céklahéj, tojáshéj) kreatív felhasználását támogatják, melyek egyúttal szép hímes tojásokat eredményeznek. Emellett idén sem maradhat el az élelmiszerpazarlás csökkentésére ösztönző locsolóversírás, amely a korábbiakban különösen nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

Húsvétkor sok friss, hűtést igénylő alapanyag kerül a konyhákba, ráadásul az ünnepi időszakban még inkább jellemző lehet a túlvásárlás. A témában a program munkatársai praktikus ötleteket adnak, de a pályázat is kiemelt figyelmet fordít a húsvéti fogások ideális tárolási körülményeinek bemutatására. A harmadik kategória ugyanis a kreatív, maradékmentő receptek népszerűsítésének ad teret. A pályázók az egyedi receptjeik megosztása révén a szemléletformálást támogatva hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőséges ünnepi asztalokról egy falat se vesszen kárba. A legjobb maradékmentő receptötletek, az értékes díjazáson felül, bekerülhetnek a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.

A Húsvét zöldítő pályázat a meghirdetett kategóriák mindegyikében (tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő recept) várja a pályaműveket egészen április 5-éig. A részletes pályázati feltételek megtalálhatóak a Maradék nélkül program honlapján. Az élelmiszerpazarlás mérséklését szolgáló helyes tárolási és maradékfelhasználási praktikák gyűjteménye pedig az alábbi cikkben olvasható: https://maradeknelkul.hu/husvet-maradek-nelkul-2/

Borítókép: illusztráció/Fotó: MTI/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetnek

További híreink