Nem rekord, de így is elégedettek a horvátok

Hírek H.Dániel
Az előzetes becslésekkel ellentétben minden jel arra mutat, hogy idén nem lesz turisztikai rekordév Horvátországban. A magyar turisták viszont így is csúcsot döntöttek, hiszen soha ennyi magyar nem nyaralt még az Adrian, mint idén.

Nagy lendülettel indult az idei turisztikai év Horvátországban. A húsvéttól júniusig tartó előszezonban 20 százalékkal több vendég érkezett dél-nyugati szomszédainkhoz mint 2022 azonos időszakában. Ezek a számok bizakodásra adtak okot Zágrábban, úgy tűnt bejött a várt papírforma és újra rekordév lesz az Adrián. Horvátország ugyanis az év első napján csatlakozott a schengnei övezethez és az eurót is bevezette, ezektől az intézkedésektől pedig a kormány azt várta, hogy minden eddiginél több turista özönlik majd a dalmát partokhoz. A vendégek természetesen jöttek is szép számban, a várt rekord azonban úgy tűnik elmarad. Horvátország történetének legjobb turisztikai szezonja a koronavírus-járvány kitörése előtti utolsó nyáron volt. Abban az évben 21 millió vendég nyaralt az Adrián, akik összesen csaknem 110 millió éjszakát töltöttek az országba. A világjárvány viszont derékba törte az ágazatot, 2020-ban mindössze 7 millió vendég érkezett a horvátokhoz. Ehhez képest az idei szezonra nem lehet panasz. A horvát turisztikai ügynökség legfrissebb jelentései szerint ugyanis szeptember közepéig hozzávetőlegesen 18,5 millió vendég érkezett az országba, ez 450 ezerrel kevesebb mint a rekordévnek számító 2019-ben. A mostani előrejelzések szerit pedig a számok az év végére sem érik el a bűvös 21 milliót, így bár csak egy hajszállal de elmarad a csúcsdöntés.

Kategóriát vált Horvátország

Bár a horvátok összességében elégedettek az idei számokkal, azok mégis rámutattak az ország gazdasági húzóágazatát érintő kihívásokra. Az elemzők szerint számos turistát a magas árak tántorítottak el az Adriától. A horvát tengerpart ugyanis többé már nem számít olcsónak, ezért a kelet-európaiak egy része már inkább máshol nyaral, a nyugati vendégek aránya pedig nem nő akkora mértékben. A Slobodna Dalmacija horvát lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az elmúlt évek rávilágítottak arra, hogy Horvátország kategóriát váltott és turisztikai szempontból már egyértelműen Olaszországgal, Franciaországgal és Görögországgal konkurál. Éppen ezért a jövő már nem a tömegturizmusban, hanem a minőségi vendéglátásban van. A lap arról is ír, hogy az idei szezon alakulására a világpolitikai folyamatok is kihatással voltak. Az Adriáról ugyanis a háború és a szankciók miatt teljesen eltűntek az oroszok és ugyan ezen okok miatt az ukránok is a megszokottnál jóval kevesebben jöttek. De a rekord elmaradásához az időjárásnak is köze lehetett. Július derekán ugyanis egy egész héten át rossz idő volt az Adria északi részén és a szlovéniai áradások is eltántorították azokat a potenciális vendégeket, akik ebből az irányból közelítették volna meg Horvátországot.

A magyarok idén is rajongtak Horvátországért

Horvátország schengeni csatlakozásának talán a magyar turisták örült legjobban, ez jól látszik a számokból is. Idén ugyanis a horvátok már szeptember elején több mint 3,27 millió magyar vendégéjszakát regisztráltak, ezzel pedig sikerült magyar rekordot dönteni. Honfitársaink leginkább Közép-Dalmáciát és a Kvarneri öböl térségét kedvelték és többségük apartmanokban szállt meg. Idén viszont a magyarok egy újabb rekordot is megdöntöttek, ugyanis 2023-ban csaknem 25 százalékkal több társunk választotta úti céljának az Isztriai félszigetet, mint az előző években. A határok megnyitása jó hatással volt az olasz, az osztrák és a szlovén vendégek utazási kedvére is, mert ezekből az országokból is az előző évekhez képest többen jöttek idén az Adriára. Kevesebben voltak viszont a dalmát partokon a németek, a szlovákok, a csehek és a lengyelek. Utóbbiak ugyanis fokozatosan átpártolnak Albániába, Romániába és Bulgária homokos strandjaira, ahol még mindig a horvát árak töredékéért üdülhetnek.

Címlapkép:Horvátország/Isztria/Europress/AFP

További híreink