High-tech szállodai mosoda épül Pusztaszabolcson

Hírek Szigeti Hajnalka
A Velencei-tó közelében fekvő településen több mint nyolcszáz millió forintos ipari beruházás-fejlesztés valósul meg: elsősorban a szállodaiparra építő mosodai szolgáltatás.

A Magyar Fejlesztési Bank is kedvező hitelt biztosított a Pusztaszabolcson épülő ipari fejlesztéshez, ami a legkorszerűbb, fenntartható technológiát nyújtó mosodai szolgáltatásra alapul, és csaknem 40 embernek biztosít majd folyamatos munkát. A beruházás és a későbbi üzemeltetés szorosan kötődik az eddig Budapest hetedik kerületében működő, havi tíz tonnás 4 és 5 csillagos szállodai, illetve lakossági igényt kiszolgáló, Hiwash Mosoda- és Tisztítóhoz – tudta meg a figyelo.hu.

A Pusztaszabolcson épülő ipari mosoda a beruházás első szakaszában havi 150 tonna textíliát lesz képes megtisztítani, a nyár elejére befejeződő fejlesztésnek köszönhetően pedig közel 260 tonnát. A tervezett indulást (próbamosásokkal és üzembejárással) áprilisra tervezik.

Az Amerikában és Ázsiában piacvezető Alliance Group Ltd. gépei érkeznek a pusztaszabolcsi üzembe

A textíliákat a legkorszerűbb chipes rendszerben tartják majd nyilván, elkerülve a különböző partnerektől jövő anyagok összecserélődését, és egyszerűvé téve az elszámolást.

Innovatív fejlesztésnek szánják a szállodák részére azt a – csipeknek köszönhető – biztonságos, naprakész készlet-nyilvántartási adatbázist is, amely a szobai textileket érintő amortizációs folyamatokról, valamint az aktuális készletállásról ad információt.

Kiemelt hangsúlyt fektetnek a foltkezelésre is, hiszen ez is az állandó problémák halmazába tartozik a szállodai partnereknél. Külön foltkezelő egység kerül kialakításra az üzemben, ahol a leghatékonyabb szerekkel dolgozva tüntetik el a különböző eredetű hibákat.

A Velencei tó mellett fekvő Pusztaszabolcs 50-50 kilométerre helyezkedik el Budapesttől és a Balatontól is, így az épülő mosoda egyaránt ki tudja szolgálni a fővárosi szállodákat, illetve az egyre több, magas színvonalú szállásadói igényt a Balaton körzetében is. Sőt, az M6-os autópályán keresztül Pécs és környéke ugyancsak könnyen elérhető innen.

A munkaerőhiány a koronavírus-járvány óta a szállodaipar minden szegmensét fokozottan sújtja. A szektorban már a korábbi években érezhetővé vált a helyi mosodai rendszerek fenntartásának, működtetésének problematikája. Tizenöt-húsz éve még logikusnak tűnt saját mosodát fenntartania a hoteleknek, mert ez biztosítéka lehetett az általuk nyújtani kívánt 4-5 csillagos magas minőségű szolgáltatásnak.

A házon belül működő mosási, vegytisztítási lehetőségeknek köszönhetően rugalmasan ki tudták szolgálni a vendégek igényeit, illetve gyorsan tudtak reagálni a felmerülő textília-igényekre. Viszont egy ideje már látszik, hogy egyrészt ezek a rendszerek, gépek elkezdtek öregedni, a javítások mindennapossá váltak, másrészt a munkaerőhiány miatt szinte lehetetlen szakembert találni a kezelésükre. Fenntartásuk a növekvő rezsiárak miatt is költségessé vált, cseréjükben kevés ház gondolkodik, mert túl nagy beruházást igényelne.

 

Cikk- és címlapkép: Alliance Group Ltd.

További híreink