Hetvenezren sms-ben is időpontot foglalhatnak az oltásra

Hírek Figyelo.hu

A járványügyi adatok javulnak, de még mindig további fegyelmezettségre van szükség – mondta György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtójájékoztatóján. Hozzátette, hogy

minden harmadik magyar megkapta az oltást, 3,36 millió felett van a beoltottak száma

– derült ki a Világgazdaság cikkéből.

Eddig 4 325 968-an regisztráltak oltásra, és több mint kétharmaduk túl van az oltáson, az idősek 90 százaléka már megkapta a vakcinát, az összes magyarországi beoltott 60 százaléka 60 év feletti

– tette hozzá az államtitkár.

György István hangsúlyozta, hogy az oltási sebességet az oltóanyagok száma határozza meg, jelenleg is második helyen állunk e tekintetben az Európai Unióban, csak Málta előz meg minket, ahol a lakosság 72 százalékának vakcinációjához szükséges oltóanyag már rendelkezésre áll.

A héten négyféle vakcinaszállítmány érkezett:

68 400 Moderna, 248 040 Pfizer/BioNTech, 72 000 AstraZeneca, valamint 100 000 Szputnyik V is jött, amelyet a második oltáshoz fognak használni.

Az államtitkár kiemelte, hogy a hétvégén 600 ezer Sinopharm vakcinát várnak, ennek felét a háziorvosoknak küldik ki, a másik felével pedig oltópontokon oltanak majd.

Bejelentette azt is, hogy kísérleti jelleggel kipróbálnak egy időpontfoglaló rendszert, szerdától 70 ezer regisztrált kap majd sms-t.

Ők Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten az egyetemi kórházak oltópontjain kérhetnek majd időpontot. Arra kérte azokat, akik sms-t kapnak, hogy csütörtökön 16 óráig foglaljanak időpontot az oltópontokon.

Ha a próbaüzem pozitív lesz, akkor minden kórház oltópontján lehetőség lesz időpontfoglalásra

– tette hozzá György István.

A jövő héten egy időben ötféle oltóanyaggal oltanak az orvosok és az ápolók – erről Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt az operatív törzs tájékoztatóján.

(Borítókép: Felirat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2021. április 21-én. (MTI/Vajda János)

További híreink