Helyrebillenhet az ingatlanpiac egyensúlya

Hírek M. O. A.
Éles különbség mutatkozott a lakáspiac keresleti-kínálati oldala között az év első két hónapjában, az egyensúly akkor állhat helyre ha a túlkínálat letöri az árakat, vagy a vevők megtalálják számításaikat.

A kereslet az év első két hónapjában 2022 elejéhez képest átlagosan országos szinten csaknem ötven százalékkal csökkent – mondta a Világgazdaság megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A legkisebb mértékben Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyékben (30–34 százalék) csökkent a kereslet. Érdekes, hogy a veszprémi régió a Balaton közelsége valamint a fejlesztések miatt nem veszett annyit a vonzerejéből, ötven százalék körüli azonban a keresletcsökkenés a főváros környékén és Somogy megyében.

Fotó: ingatlan.com

A szakértő arról is beszélt, hogy az országban zajló fejlesztések hatására szűkül a vidék-főváros árolló, és Magyarországon kiemelten magas, kilencven százalék feletti a saját tulajdonú ingatlanok aránya. Ez két okból fontos, adásvételek során többnyire a meglévőt értékesítik, másfelől a saját tulajdon biztonságot ad és költséghatékony azáltal, hogy nem kell bérleti díjat fizetni.

Ahogyan a kereslet csökkent, a kínálat nőtt, a legtöbb eladó ingatlant Fejér vármegyében kínálták eladásra meg az év elején, itt 68 százalékkal nőtt a kínálat. Csongrád-Csanádban 62 százalékos a kínálatbővülés, ami azért érdekes, mert utóbbi térségben a kereslet nagyjából a felére esett vissza. Ez a vevőket jobb helyzetbe hozza, összességében a kínálat bővülése és a kereslet esése pedig elhozhatja a fordulatot, miszerint csökkennek az árak és vagy mindenki megtalálja a számítását.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink