Házasodási adatok

Hírek Helmeczi Zoltán
Magyarországon az elmúlt évtizedben stabilabbá váltak a párkapcsolatok: 2010-hez képest megduplázódott a házasságkötések száma, a válások száma pedig hat évtizedes mélyponton van – mondta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a KINCS Percek videosorozat második részében, amely a házasság hete alkalmából a párkapcsolatok témakörét járja körbe.

Fűrész Tünde összehasonlításul felidézte, hogy 2002 és 2010 között, a baloldali kormányzás idején 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma idehaza.

2010-ben 35 ezren kötöttek házasságot – ez minden idők legalacsonyabb száma volt hazánkban –, ám a családbarát fordulatnak köszönhetően tavaly ez a szám már 72 ezer volt – mondta, hozzátéve, hogy utoljára 1986-ban volt a mostaninál több esküvő Magyarországon.

„A házasodási kedv ilyen mértékű emelkedésével rekordernek számítunk Európában” – hangsúlyozta az intézet vezetője, aki szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország családbarát ország, ahol a házasság érték.

A videó az alábbi linken érhető el.

 

(Borítókép: Az első esküvő az új pusztaszeri templomban. Lengyel Odett és a lajosmizsei Veszelszki Gábor esküvője. Az ifjú pár ötös fogattal érkezett a templomhoz. 2021.06.26. Pusztaszer. (Karnok Csaba, Délmagyarország)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink