Hazánkban engedélyezhetik a Szputnyik Light-ot

Hírek Figyelo.hu
Szijjártó Péter Oroszországban tárgyalt arról, hogy itthon is engedélyezzék az egykomponensú koronavírus elleni vakcina használatát.

A Szptunyik Light, egykomponensű koronavírus elleni oltóanyag használatának engedélyezésről is tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter pénteki, obnyikszi látogatása során. Az adenovírus-alapú vakcina az itthon már engedélyezett, de az Európai Unió legtöbb országában még nem elfogadott, kétkomponensű vakcinával azonos elven működik. A koronavírus-fertőzés ellen a gyártó szerint 80 százalékos hatékonysággal véd, az Oroszország mellett többek között az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában, Mexikóban, Szerbiában, és Fülöp-szigeteken végzett kutatások alapján. A gyártó honlapján közzétett információk szerint a súlyos megbetegedések ellen még hatékonyabb védelmet nyújt,

a delta variáns ellen 83 százalékos, a súlyos megbetegedés ellen 94 százalékos hatékonyságot mutat.

A Szputnyik Light-ot Oroszországban a kétkomponensű Szputnyik V vakcina megerősítő oltásaként is használják. A gyártó szerint más koronavírus elleni vakcinákkal kombinálva is alkalmazható, többek között az AstraZeneca, a Sinopharm és a Moderna koronavírus elleni oltóanyagaival vegyítve használható a nemzetközi kutatások szerint.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján bejelentette: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már hétfőn megkezdi az egyeztetéseket a moszkvai gyógyszerészeti hivatallal arról, hogy Magyarországon is használhassák a Szputnyik Light-ot az oltási kampányban.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter korábban az ATV híradójának azt nyilatkozta, Magyarország nem vásárol több keleti vakcinát, de arról tárgyalnak többek között az oroszországi Gamaleja Járványügyi és Mikrobiológiai Központ vezetőivel arról, hogy a leendő nemzeti oltóanyaggyárban az orosz fejlesztésű oltóanyagot is gyárthassák.

(Borítókép: Alexander RyuminTASS / Getty Images)

További híreink