Hatvanmilliárd forintból épülnek Nemzeti Laboratóriumok

Hírek Figyelo.hu
A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében 62,885 milliárd forintból jönnek létre Nemzeti Laboratóriumok. Az ezt célzó RRF-pályázatot hétfőn bocsátották társadalmi felhívásra, a partnerségi fórumban november 18-ig várják az észrevételeket, javaslatokat.

Elindult a Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése című, RRF-2.3.1-2021 kódszámú felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése – olvasható a palyazat.gov.hu portálon. A pályázattal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat november 18-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban. A konstrukció keretében 2026. június 31-ig megvalósuló beruházások a Covid-válság utáni talpra állást segítő Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) részét képezik, azok elszámolható költsége 62,885 milliárd forint.

A kiíró ezzel a pályázattal arra a kihívásra kíván választ adni, hogy a kutató-tudásközvetítő szervezetek által megtermelt tudás alacsony mértékben hasznosul, ezért

elengedhetetlen a felsőoktatási tudás hasznosítására irányuló törekvések és a szektorok közti együttműködések ösztönzése.

A felsőoktatás részaránya a GDP-arányos kutatás-fejlesztési (k+f) ráfordításokon belül alacsony, így szükséges az ágazat k+f aktivitásának fokozása, kapacitásainak bővítése. Emiatt a következő években kiemelten szükséges az együttműködések erősítése, illetve az ehhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások végrehajtása. Utóbbiak célja, hogy egyrészt lehetővé tegyék a felsőoktatási, akadémiai tudás üzleti környezetben való hasznosítását, elősegítve a tudásáramlás megvalósulását, illetve támogatva a felfedező és kísérleti megközelítésű kutatásokat – emelte ki a VG cikke.

Fotó: Getty Images

Olyan tématerületekhez kapcsolódva jönnek létre a Nemzeti Laboratóriumok, amelyek a zöld átállással vagy a digitalizációval állnak kapcsolatban,

a HET-ben pedig további kulcsterületeket jelöltek ki, mint a megújuló energia, az adatvezérelt egészség, a gyógyszerkutatás- és fejlesztés, a vízbiztonság, a mesterséges intelligencia vagy az autonóm rendszerek.

A támogatott fejlesztések keretében lehetőség van ipari kutatás és kísérleti fejlesztés végrehajtására, a projektek céljához feltétlenül szükséges építési, korszerűsítési, bővítési, átalakítási és alap infrastrukturális fejlesztések végrehajtására, az ipari kutatást és kísérleti fejlesztést megalapozó alapkutatásra, információs technológia fejlesztésére, de szakmai konferenciákon való részvételre is. A Nemzeti Laboratóriumokban elvégzett felfedező és kísérleti kutatások biztosítanak folyamatosan megújuló alapot a létrejövő startupoknak és spinoff cégeknek is.

A Nemzeti Laboratóriumok beruházás-előkészítése az érintettek széles körének bevonásával már egy éve tart, a végrehajtást az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai közreműködésével.

A felhívás keretében támogatási kérelmet nyújthatnak be költségvetési szervek és jogi személyiséggel rendelkező intézményeik, felsőoktatási intézmények, kizárólagos állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságok, vállalkozások, helyi vagy térségi önkormányzatok és alapítványok.

Mindenki donor, aki nem rendelkezik az ellenkezőjéről

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink