Hat százalékkal nőtt a belföldi földgázfelhasználás

Hírek Helmeczi Zoltán
A primer belföldi földgázfelhasználás 5,8 százalékkal nőtt 2021-ben az előző évhez képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön a tavalyi földgázmérleg előzetes adatai alapján.

2021-ben földgáztermelés 12,3 százalékkal volt kevesebb az előző évinél. A földgázimport jelentősen, 31,4 százalékkal csökkent, csakúgy, mint az export, amely – elsősorban az átalakuló nemzetközi szállítási útvonalak miatt – 79,1 százalékkal esett vissza.

A 2022. január végi gáztárolói készletek alapján megállapítható, hogy a téli időszak hátralévő hónapjaiban várható teljes hazai felhasználás mintegy 90 százaléka jelenleg is a hozzáférhető tárolókban – közölte a hivatal. „Figyelembe véve a folyamatosan hazánkba érkező import mennyiségeket és a hazai termelést ez garanciát jelent a zökkenőmentes téli ellátásra” – hangsúlyozták.

A MEKH arról is tájékoztatott, hogy ettől az évtől gyorsabb adatközlést vezet be a havi földgázmérlegek közzétételében, így már a tárgyhónapot követő 25. napon elérhetőek lesznek a hivatal honlapján.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink