Háromszor annyi energiát fogyasztunk 2050-ben, de négyötöde zöld lehet

Hírek Halaska N. Gábor
Több energetikai szakmai elemzés szerint másfél évtized múlva az energiafogyasztásunk 80%-a zöld energiából kerül előállításra. Ugyanakkor a 2050-re a becsült globális energiafogyasztás a jelenlegi 3-szorosára nő majd. (Ennek ötödét várhatóan a napenergia fogja biztosítani.) Világszerte egyre több állami támogatással terelik az embereket a zöld otthonok irányába. A Daniella Villamosság friss felmérése kitér a gázválságra is, illetve megállapítja: sokkal többen fordulnak ma a környezetbarát megoldások felé. A családi vállalkozásból induló nagyvállalatnál a megújuló energiafelhasználáshoz köthető termékekre 2021-ben 40%-kal nőtt a kereslet az előző évhez képest.

Bár tavaly a földgáz árak rekordalacsony szinten mozogtak, 2021-re irreális mértékben elszálltak, pláne európai viszonylatban. Számos kutatást végeztek, melyek mind alacsony árszintet jeleztek előre az európai gázpiacon. Ezután nem meglepő, hogy mindenkit váratlanul ért, hogy az árak az egekbe szöktek.

A kontinens egyik legsúlyosabb gázválsága, illetve a gázellátás ingadozása és kiszámíthatatlansága miatt egyre inkább a megújuló energiák kerülnek előtérbe.

Mindezeken felül az időjárás modellezők 2021-22 telére egész Európára történelmi hideget jósolnak, tetézve a tavaly óta tartó Covid-pandémia negatív hatásait. Jelen esetben a legfontosabb, hogy gyorsan és jól tudjunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez, ezért is célszerű a modern hálózati és villamossági újításokra fő megoldásként tekintenünk.

Nem kell megijedni a gázválságtól

A Daniella 30 éve a villamossági anyagok kis- és nagykereskedelmével foglalkozik, és folyamatosan újít portfolióján szem előtt tartva az ügyfelek igényeit, másrészt a piac változásait, innovációit.

„Nem kell megijedni a gázárak ingadozása és a családokra gyakorolt hatása miatt, hiszen ma már a technológiai újítások lehetővé teszik, hogy ezt a problémát új megoldásként értelmezhessük és elindulhassunk egy gazdaságosabb és fenntarthatóbb jövő felé. A ma elérhető állami támogatásokkal otthonunk villamossági korszerűsítése és napelemes rendszer telepítésével családunk kényelme költséghatékony, biztonságos és környezetbarát módon valósulhat meg.” – mondta Nagy Tamás, a Daniella Villamosság Marketing és kommunikációs vezetője.

Rendületlenül tart a napelemes rendszerek fejlesztése, így a piacon egyre modernebb, hatékonyabb és tartósabb eszközök válnak elérhetővé. Így a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elektromos fűtés, amely egy napelemes rendszerrel kiegészítve költséghatékonyan kiválthatja a hagyományos földgázt használó berendezéseket. Az elektromos fűtésnek a környezettudatosság mellett rengeteg előnye van. Többek között elektroszmog mentes, alacsony a fenntartási költsége és zajtalan a működése, nem beszélve arról, hogy a modern fűtési megoldások dizájn és helytakarékosság szempontjából is az élen járnak.

Fotó: Mike Blake / Reuters

A Zöld Otthon Program lehetőségei

Egy intelligens megoldásokkal felszerelt otthon mindenképpen jó befektetés hiszen amellett, hogy a havi kiadásainkat csökkenti, a forgalmi értéke is növekszik. Mindenki számára vonzóbb egy okosrendszerrel, akár távolról is irányítható, energiatakarékos, biztonságos, jövőbe mutató megoldásokkal felszerelt ingatlant vásárolni.

A Zöld Otthon Program méltán népszerű, hiszen ez a kedvező kamatozású lakáshitel elősegíti a környezettudatos szemléletmódot, szorgalmazva az energiahatékony otthonok létrejöttét és támogatja az építőipar fejlődését. A programban előírt BB energetikai besorolás megvalósulását a Daniella Villamosság ingyenes technológiai tanácsadással, komplex árajánlat kidolgozással és kiváló minőségű és árszintű termékekkel segíti. Érdemes élnünk a lehetőséggel, hiszen a Zöld Otthon támogatás magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására igényelhető, akár 70 millió forint összegben, alacsony fix kamattal.

Zöld otthon programot indít az MNB

100 százalékos napelemes támogatás

A legmagasabb költséggel az épületek fűtése és hűtése jár, így ezen rendszerek intelligensé tételével érhetjük el a leglátványosabb megtakarítást. Erre lehet a legoptimálisabb megoldás a 2021 decemberében induló, a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” pályázati lehetőség. A kérelmeket 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal lehet benyújtani várhatóan 2021. december 6-tól kezdődően.

A napelemes rendszerek támogatási programjáról a Daniella hivatalos weboldalán is tájékozódhat.

Más környezetbarát megoldások

Nem is gondolnánk, hogy a villanyszámlánk csökkentése érdekében már látványos eredmények érhetők el a lámpatestek modernizálásával is. A modern LED izzók, panelek használatával biztonságos és energiahatékony megvilágításba helyezhetjük otthonunkat. Az intelligens világításvezérlés az energiatakarékosság mellett kényelmi szempontból is igen fontos. Mozgás, jelenlét vagy akár fényerő szabályzóval összekapcsolva, távolról is vezérelhető intelligens költséghatékony rendszert építhetünk ki.

Nem ütik meg az új energiahatékonysági lécet a magyar otthonok

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink