Három esetben lehet megkapni a védettséget igazoló okmányt

Hírek Figyelo.hu

A kormány múlt héten vállalta, hogy felgyorsítja a bértámogatások kifizetését, eddig összesen 40 milliárd forintot igényeltek a vállalkozók, ebből 36 milliárd forintot már odaítéltek, és a tegnapi napig 35,5 milliárd forintot ki is fizetett az állam – idézte a Világgazdaság Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a kormányinfón.

A tárcavezető elmondása szerint a kormány tegnap döntött a védettséget igazoló okmány bevezetéséről, amelyhez három esetben lehet hozzájutni.

Megkapják a beoltottak a második oltás után, ebben az esetben az okmány a második oltás beadásának idejét fogja tartalmazni.

Azok is megkapják, akik már átestek a betegségen, ez esetben az érvényesség kezdete a kórházból történt elbocsátás napja lesz, vagy az első negatív PCR-teszt időpontja, illetve akinek csak egy pozitív tesztje volt, neki az azt követő tizedik nap jelenti az érvényesség kezdetét.

Mivel nagy a látencia, akár ötszörös, tízszeres is lehet, ezért azok is megkaphatják az okmányt, akik laborvizsgálattal igazolják, hogy jelen van a szervezetükben az antitest, és a dokumentum a vizsgálattól számított négy hónapig lesz érvényes.

Utóbbi esetben azonban az okmány megszerzése költségtérítéses lesz, az első két esetben ingyenes, és érvényességi időt sem fog tartalmazni

– emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, a járványügyi szabályok betartásával sikerült megfékezni a járvány második hullámát, de a járványügyi adatokban nincs további csökkenés, és Európa több országában megindult a harmadik hullám, és Magyarországon is fertőz a brit vírusmutáns. Tegnapig 294 ezer embert oltottak be, ma átlépi az oltottak száma a 300 ezret.

(Borítókép: Nattakorn_Maneerat, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink