Egyre nehezebben szűrhetők ki a kínai műmézek, ugyanis gyakorlatilag eltűntek a hamis áru és az eredeti mézek közötti, laboratóriumokban kimutatható különbségek – írja a Magyar Nemzet.
A lap információi szerint a hamisítók olyan fejlett technológiával rendelkeznek, aminek köszönhetően szinte bármilyen méz minősége „másolható”. Az egyetlen és legfőbb különbség az íz.
Fulmer Takács Ferenc, az Egyesület az Európai Méhekért nevű szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az Európa nagyvárosait érintő fő megmozduláshoz számos helyi szimpátiatüntetés is csatlakozik majd.
A méhészek célja továbbra is az, hogy felhívják a figyelmet az ágazatot érintő legnagyobb nehézségre, a mézhamisításra, és elérjék, hogy az európai uniós döntéshozók végre megoldást találjanak.
Amint fogást találunk az aktuális hamisítási módon, egy kis szünetet követően újabb módszerrel állnak elő a kínai gyárak – fogalmazott az elnök.
Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment át a kínai mézipar, ennek következtében például magyar akácmézet vagy spanyol narancsmézet is kínálnak a kínai exportőrök.
Természetesen nem az történt, hogy a magyar méhészek egy kínai partneren keresztül adják el a mézet, csupán arról van szó, hogy a távol-keleti vegyészek tökéletesen le tudják másolni az adott termék paramétereit.
A probléma világos, a hamisítók mindig előrébb járnak a termelőknél, akik ebből adódóan lépéskényszerben vannak.
.
Borítókép: PuzzlePix Shutterstock