Győrffy Balázs: petíció a magyar gazdákért

Hírek Figyelo.hu
A magyar élelmiszer-biztonság és a gazdák versenyképességének a megőrzése a tétje az Európai Unió közös agrárpolitikájáról szóló tárgyalásoknak – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Figyelőnek adott interjúban. Petíciójukban azt követelik az Európai Parlamenttől (EP), hogy álljon el a gazdák számára teljesíthetetlen követelményektől.

Győrffy Balázs kifejtette: elfogadhatatlannak tartják, amit az EP szeretne megvalósítani a következő évek közös EU-s agrárpolitikájában. Szavai szerint az egyik fő problémát az okozza, hogy a parlament egy olyan erőteljes „zöldítő”, azaz klíma- és környezetvédelmi szempontú javaslatcsomaggal állt elő, amely jelentős versenyhátrányt okozna a gazdáknak. Azt szintén teljesíthetetlennek tartják, hogy a

mindössze öt-tíz hektáron gazdálkodóknak is be kellene tartaniuk a vetésforgóra vagy a nem termő területekre előírt követelményeket.

„Az pedig végképp nonszensz, hogy míg az EP-javaslatok nyomán az európai és így a magyar gazdáknak is óriási hendikepjük lenne, addig az EU-n kívülről származó, ellenőrizetlen élelmiszereknek előnyt biztosítanának a parlament balliberális képviselői” – fogalmazott az agrárkamarai elnök, jelezve, hogy ez komoly kockázattal járna az emberek egészségére nézve, ráadásul élelmiszerár-emelkedést is okozna.

Közölte: az agrarpeticio.hu címen elérhető online aláírásgyűjtéssel ki akarnak állni a magyar gazdák mellett.

Továbbá arra akarják felszólítani az EP-t: ne okozzon versenyhátrányt a gazdáknak és biztosítsa nekik a jövőben is a jó minőségű élelmiszerek előállításának a lehetőségét.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint lesz-e kompromisszumos megoldás az ügyben, vagy készülhetnek a gazdák ezekre az új, rájuk nézve kedvezőtlenebb szabályokra, Győrffy Balázs azt felelte: bizakodásra ad okot, hogy a szakminiszterek legutóbbi, június közepi lisszaboni egyeztetésén a tárcavezetők a legtöbb kérdésben egyetértettek, és reméli, az EP is jobb belátásra tér majd.

A kamarai vezető a petíció mellett a családi gazdaságokról és az agrárszektor generációváltásának problémájáról is beszélt a Figyelőben csütörtökön megjelent interjúban.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

(Borítókép: Pixabay)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink