Gyengébben teljesített az építőanyag-ipar

Hírek vg.hu
Lassulás tapasztalható az építőanyag piacon, az év elején mért növekedéshez képest most 25 százalékos visszaesés mutatkozik, jóllehet ez még mindig magasabb szám, mint a tavalyi – írja a vg.hu.

A kivitelezés költségei, az építőanyagok és munkadíjak összességében 15-20 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben, miközben a kereslet több mint 25 százalékkal szerényebb az év eleji csúcsidőszakhoz képest – mondta a vg.hu-nak Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke. Mint mondta az a baj, hogy a szokásos nyári elcsendesedést követő őszi felfutás elmaradt. Ez már intő jel lehet a piaci szereplők száma. A tavaszi forgalmat az előre hozott vásárlások pörgették, ami a későbbiekben időarányos elmaradásokat hozott, vagy nagyon ellaposodott a piac az egész évet figyelembe véve.

nagy probléma, hogy a lakásfelújítási és energiahatékonysági támogatások továbbra is pörgetik a piacot. A kivitelezői díjak közelítik a nyugat-európai szinteket és a felújításoknál bevett dolog, hogy „anyag arányban” dolgoznak, amely drágítja a felújításokat, pláne úgy, hogy az inflációs hatás nagyon erősen tettenérhető az építőanyagoknál – mutatott rá Wiesinger Raimund.

Kockázatossá vált az építőipari munkaerő-utánpótlás mind mennyiségi, mind minőségi téren. Miközben évente legalább 20 ezer új szakmunkás és mérnök kellene a nyugdíjba vonulók pótlására, aminek negyede sem kerül ki és azok is alacsony tudásszinttel csak a szakképző rendszerből, aminek racionalizálására és fejlesztésére épp a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet lehet jó apropó. Ráadásul egyértelmű fékeződés jelei látszódnak nyártól a nagyobb újlakás-projekteknél, több beruházást halasztanak a piaci bizonytalanságok miatt. Például 1,2 millió forint fölé nőtt az építési négyzetméterár, miközben ennek mintegy fele az egy lakás négyzetméterre vetített anyag- és munkadíjköltsége.

Az építkezéseket sokan azért halasztják el, mert az építőanyagok áresésére várnak. Erre Egyelőre azonban kevés az esély. Az energiaintenzív égetett kerámiatermékek körében a teljes költségszint akár kétszeresére is növekedhetett az egy évvel ezelőttihez képest, függően attól, hogy volt-e (van-e még) meglévő hosszú távú gáz és villamos áram vásárlási szerződés. A tégla is kétszámjegyű, nagyon változó mértékű áremelkedésen esett túl idén, az új energiavásárlási szerződések alapján számos termék előállítási költsége tovább nőhet. Olyannyira, hogy egyes építőanyagok és építési termékek gyártásánál elérhetik azt a szintet, amikor már eladhatatlan a termék.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink