GVH: tiszta a téglapiac

Hírek Figyelo.hu
Nyilvánosságra hozta a téglapiacon gyorsított eljárásban folytatott vizsgálatának eredményeit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal szerint érdemes több helyről is ajánlatot kérni, mert jelentős eltérések vannak a piacon.

Júliusban indított gyorsított ágazati vizsgálatot a GVH a hazai téglapiacon, az építőanyagok gyors drágulása kapcsán, és hétfőn nyilvánosságra hozta a kutatásról készült jelentés tervezetét.

A hivatal az eljárás során számos ajánlást fogalmazott meg, de versenyfelügyeleti eljárás indítására nem talált okot.

A különböző kereskedések között jelentős mértékű árkülönbségeket találtak a vizsgálat során, ami kiemeli, hogy fontos minél több helyről árajánlatot szereznünk, ha építkezünk. Mivel a minél nagyobb tételben történő vásárlás árelőnyt jelenthet, ezért a kisebb kereskedések gyakran igyekeznek egy beszállító irányába elköteleződni, ami a nagyobb gyártóknak kedvez, ám ez a fogyasztók számára is árelőnyt jelenthet.

Lecsapott a versenyhivatal

A gyártókat vizsgálva a GVH arra jutott, hogy a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt egyes cégek csökkentették termelésüket, ám ezt a kisebb cégek és az import gyorsan korrigálni tudta. Ugyanakkor mivel a termelés bővítése jelentős beruházást igényel, ami csak lassan térül meg, a hivatal célszerűnek tartja az állami ösztönzők kialakítását is.

A Magyarországon felhasznált tégla nagy részét belföldön gyártják, az ehhez szükséges agyag is bőven rendelkezésre áll az országban, így a téglapiac kevésbé kitett a globális folyamatoknak a GVH szerint,

ugyanakkor gondot jelenthet és az árak emelkedését okozhatja a fuvar- csomagolási és logisztikai díjak növekedése is.

A piac szereplő a jelentéstervezettel kapcsolatos észrevételeiket szeptember 6-ig tehetik meg írásban a hivatal felé, ezt követően készül majd el a végleges jelentés.

(Borítókép: Kisalföld / Csapó Balázs)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink