Gulyás Gergely: Júniustól normalizálódhat az életünk

Hírek Szajlai Csaba 

Összesen 15 ezer milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az uniós helyreállítási alapból, valamint a közösségi költségvetésből; és alapvetően három terület – egészségügy, egyetemek, infrastruktúra – fejlesztésére fókuszál majd az ezeket a pénzeket koordináló, nemzeti program – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki ismertette: törekednek arra, hogy a nemzeti programmal kapcsolatos megállapodás mielőbb létrejöjjön Brüsszellel.

A kancelláriaminiszter kitért arra is:

az úgynevezett társadalmi immunitás alapja, hogy a magyar társadalom 60-75 százaléka oltáshoz jusson.

Ehhez pedig két feltétel teljesülése szükséges: vakcina és hajlandóság. Az előbbi cél eléréséért a kormány mindent megtett, ezért Magyarországon legkésőbb májusban minden 18 évesnél idősebb ember megkaphatja az első oltást. Ami az oltási hajlandóságot illeti,

eddig 8 millió nagykorú magyar állampolgárból több mint 4,1 millióan regisztráltak.

Az újraindítás folyamatos és fokozatos. Május végére, június elejére vissza tudunk térni a megszokott életünkhöz. Hozzátette: sehol sem tart az uniós oltási igazolás, a vakcinaútlevél ügye. Tudniillik két hónapig is eltart Brüsszelben egy ilyen jellegű szabályozás elfogadása.

A jelenlegi tervek szerint valamennyi tagállam szabadon dönthet a keleti vakcinák elfogadásáról, így valószínűsíthető, hogy az uniós igazolásnál a fertőzöttség mértékének és a viszonosságnak nagyobb jelentősége lesz. Várhatóan az Európai Unió tagállamaiban egyedi döntések születnek majd, különösen azért, mert a déli, idegenforgalomban és turizmusban érintett országok gazdaságilag nem élnek túl még egy kieső nyarat – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

További részletek a Figyelő aktuális számában!

(Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink