Grillszezon: mutatjuk a kedvenceket

Hírek vg.hu
Javában tart a grillszezon, a boltokba kerülő grilltermékek jelentős része idén is hazai gyártóktól származik. Egy körkép szerint még mindig a sertéshúsból készült termékeket, grillkolbászokat vásárolják a legtöbben, de nagyon népszerűek a grillsajtok is.

Évről évre egyre népszerűbb elfoglaltság a kerti sütögetés a magyarok körében, a hagyományosnak számító bográcsozás mellett sokan grillrácson készítik el az ételeket – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Korábban jellemzően augusztus 20. után – a rendre megérkező lehűlés miatt – drasztikusan visszaesett az üdülési kedv, ami fokozottan megjelent

  • a családi-baráti programok,
  • összejövetelek,
  • közös főzések
  • és sütögetések

szervezésében is. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint azonban a hirtelen lehűlés elmarad, az időjárás-változás kitolódik, ami a grillszezont is meghosszabbíthatja.

A NAK kutatása szerint az élelmiszeripar mára hozzászokott az egyre népszerűbb nyári sütögetéshez és grillezéshez kötődő fogyasztói igényekhez és elvárásokhoz, a vállalkozások az alapanyagbeszerzés és a késztermék gyártás tekintetében egyaránt rugalmasan alkalmazkodnak a gyorsan változó környezethez.

A hazai grilltermékek kínálatban a jól bevált grillkolbászok viszik a prímet, elsősorban a sertéshúsból készült termékek kelendők, de az úgynevezett mix termékek is nagyon sikeresek, különösen a többféle elkészítésre is alkalmas, marhahússal kevert sertéshamburger-húspogácsák. Grillezés szempontjából tehát továbbra is a húsok és a húskészítmények dominálnak, ezen belül továbbra is a sertés és a baromfi a meghatározó. Magas ára miatt marhahúsból sokkal kevesebb fogy, ugyanakkor van egy szűkebb réteg, amelyik a magasabb minőségi kategóriába tartozó marhahúsból és juh vagy bárányhúsból is vásárol a sütögetéshez.

Viszonylag magas ára miatt a hal szintén kevésbé keresett termék ebben a piaci szegmensben. Ami viszont folyamatos növekedést mutat, az a grillsajtok iránti kereslet, amit a termékkínálat bővülése is egyértelműen alátámaszt. A csomagolt grillsajtok között ugyan jelentős az import termékek aránya, de folyamatosan nő a hazai kínálat is. Sokan egészítik ki a grillalapanyagokat zöldségekkel, gombával vagy akár gyümölcsökkel is. A vegán termékek iránti igény és kínálat fejlődése is említésre méltó.

A stabil vásárlókörrel rendelkező kisebb és közepes helyi vállalkozások általában ragaszkodnak a jól bevált termékekhez, ezt keresik a vásárlóik. Általános tapasztalat, hogy egyre több a fűszerezett, közvetlen sütésre előkészített termék a piacon.

A marinált termékek száma és fajtája is bővül, ugyanakkor a termékek árától és a vásárlóerőtől is függ, hogy a fogyasztók mennyire nyitottak a magasabb szinten előkészített, készen kapható termékek iránt. Azok, akik spórolni szeretnének a grillparti költségein, olcsóbb alapanyagokból maguk készítik el a serpenyőbe vagy a rostélyra kerülő hústermékeket.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: ZSOCC

Ezek is érdekelhetnek

További híreink