Gáztárolóink töltöttsége átlépte a 70 százalékos szintet

Hírek Figyelő
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptember 19-ei adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége átlépte az összkapacitás 70 százalékát. A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország a harmadik legjobb helyen áll európai összehasonlításban.

Szeptember 19-én a hazai földgáztárolók töltöttsége 70,11 százalékos volt, a betárolt mennyiség 4,44 milliárd köbmétert tett ki. A betárolt 4,44 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást meghaladja (112,26 százaléka). A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország 40,55 százalékkal a tranzit célú betárolást is végző két ország, Ausztria (72,91 százalék) és Szlovákia (53,59 százalék) után a harmadik legjobb helyen áll európai összehasonlításban.

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35%-át kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. Ezzel szemben Magyarország – a rendeletben előírt ütemezésnél gyorsabb betárolásnak köszönhetően – szeptember 19-ig már az elmúlt 5 éves hazai átlagfogyasztás 42,57%-át helyezte el a földalatti tárolókban. A szeptember 19-ei adatok szerint a magyar földgáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége 75 százalékkal meghaladja az európai földgáztárolók átlagát, mely 23,19 százalék. Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan, a tárolók feltöltése a megszokott rendben folytatódik.