Fővárosi válságkezelést sürget az autóklub

Hírek MTI / Figyelo.hu

Azonnali válságkezelő intézkedéseket javasol a Magyar Autóklub Karácsony Gergely főpolgármesternek a jelentős budapesti közúti lezárások hatásának enyhítésére – közölte a szervezet csütörtökön.

Az érdekképviseleti szervezet nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, azt kérve:

a főváros enyhítse, és ne súlyosbítsa a budapesti közlekedési válságot.

Álláspontjuk szerint „a kialakult közlekedési káosz” egyértelműen a szakmailag elhibázott forgalomszervezési döntések következménye.

A szervezet azonnali válságkezelő intézkedésként azt javasolja: a lezárások idejére adják vissza a kísérleti kerékpársávokat az autósoknak, és jelöljenek ki ideiglenes P+R parkolókat a közösségi közlekedés csomópontjaihoz igazítva. Továbbá a lezárásokat és forgalomkorlátozásokat szervezetten és tervezetten bonyolítsák le, például párhuzamos útvonalakat egy időben ne zárjanak le, lezárások esetén pedig biztosítsanak táblával jelölt terelő utat.

Újra le lehet ülni az első ülésekre a BKV-n

A Magyar Autóklub emellett stratégiai javaslatokat is megfogalmazott „az újabb közlekedési válságok megelőzése érdekében”. A szervezet szorgalmazza az M0 nyugati szektorának megépítését, a Kiskörút, a Nagykörút, a Hungária körút és a sugárirányú főutak csomópontjainak korszerűsítését, valamint a Duna BKK-hajókkal való fokozott kihasználását.

A nyílt levélben kiemelték: egyetértenek az élhető város koncepciójával, de nem úgy, hogy más közlekedők kárára aránytalan mértékben előnyben részesítik a kerékpárosokat, az infrastrukturális feltételrendszer megteremtése nélkül.

A holnap közlekedő közösségének érdekei mellett legyenek tekintettel a ma közlekedők érdekeire is

– kérték.

A döntéshozatal során élvezzen prioritást a közlekedésbiztonság és a levegőszennyezettség csökkentése, a működőképesség fenntartása mellett! – áll a nyílt levélben.

(Borítókép: Szakemberek teljesen lezárják a közúti forgalom elől a Lánchidat 2021. június 16-án. (MTI/Mónus Márton)

További híreink