Fontos makroadatok érkeztek

Hírek
Magyarország termék-külkereskedelmi többlete éves szinten csökkent szeptemberben, de az előző hónaphoz képest kis mértékben nőni tudott. A bruttó hazai termék volumene Magyarországon harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Magyarország 2023 szeptemberében 12,9 milliárd euró értékben (4 972 milliárd forint) exportált és 11,5 milliárd euró értékben ( 4 454 milliárd forint) importált. Ez az előző év azonos időszakához képest 2,4 százalékos volumen csökkenés a kivitelnél és 7,9 százalékos mínusz a behozatalnál – közölte a KSH.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 4,9 százalékkal mérséklődött tavaly szeptemberhez képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,2 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 77 millió euróval több az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,7, a behozatalban 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ez a forint árfolyamának ingadozásával magyarázható.

A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,3, a dollárral szemben 11 százalékkal erősödött.

Hogyan teljesítettek az egyes ágazatok a külkereskedelemben?
A gépek és szállítóeszközök 2022. szeptemberi áron számított kivitele 5,9, behozatala 16 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben kismértékben, a behozatalban közel hetedével csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel tizedével nőtt, míg importvolumene több mint hetedével mérséklődött. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben több mint hetedével visszaesett, míg a behozatalban kismértékben nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és ‑lejátszó készülék exportvolumene közel tizedével, importvolumene közel ötödével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 3,4 százalékponttal, a behozatalban 6,6 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A külkermérleggel kapcsolatos elemzés teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

GDP: mentőöv a mezőgazdaságtól

A KSH beszámolt arról is, hogy a GDP volumene a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A második becslés volumenindexei az első becslésben közöltekhez képest nem változtak.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az ipar teljesítménye 5,4, ezen belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben az élelmiszeripar, valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar járult hozzá a csökkenéshez, míg a közúti járművek gyártása fékezte leginkább az ipar visszaesését. Jelentősen hozzájárult az ipar teljesítményének csökkenéséhez az energiaipar is. Az építőipar hozzáadott értéke 1,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől, a mezőgazdaságé viszont 88,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki alacsony bázist.

A GDP-növekedés részletei itt olvashatók

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink