Fontos hírt kapnak a nyugdíjasok

Hírek figyelo.hu

Szerdán véglegessé vált, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésben részesülnek a nyugdíjasok: a Központi Statisztikai Hivatal a közzé tette az augusztusi inflációs adatot, ami alapján mintegy 20 ezer forint jár az Mfor számításai szerint az időseknek a rendes nyugdíjon felül.

A portál emlékeztet,

a kifizetésre azért kerül sor, mert az év eleji nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértéke elmarad a nyugdíjasok kosara szerint számolt első nyolc havi infláció mértékétől.

A nyugdíjtörvény ugyanis ehhez köti a kifizetést, amennyiben ez az érték nagyobb, mint az összes aktív háztartásra számolt infláció.

Augusztusban egyébként az infláció 3,9 százalékos lett, a nyugdíjasoké pedig 4,3 százalék. Mindkét adat azt jelzi, hogy nem lanyhul az árnyomás. A nyugdíjkiegészítés novemberben érkezik a számlákra, illetve kézbesíti a posta; ezen akár változtathat is a kormány, tekintettel a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre.

(Borítókép: Résztvevők a 13. kerületi nyugdíjas klubok farsangi rendezvényén a RaM Colosseumban 2020. február 18-án. (MTI/Bruzák Noémi)