Fontos határidőre figyelmeztet az Energiaügyi Minisztérium

Hírek Figyelő
Júliustól átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer hazánkban. Az új szabályrendszer szerint a gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz, erre május 31-ig van lehetőségük a cégeknek. A határidőt elmulasztani nem ajánlott, hiszen a kötelezettség elmulasztása hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben – hívta fel a figyelmet Raisz Anikó.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára jelezte: a kormány kiemelt célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a hulladék a lehető legnagyobb arányban hasznosul újra nyersanyagként.

Ennek érdekében az országban júliustól átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer, és az állam helyett egy magánvállalat, a MOHU MOL Zrt. végzi majd a hulladékgazdálkodást. A tárca közleménye szerint ettől az időponttól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően elindul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a termékek gyártóinak és forgalmazóinak a szennyező fizet elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Az új szabályozás a csomagolásokat, az egyszer használatos műanyagtermékeket, az elektromos és elektronikus berendezéseket, az elemeket és akkumulátorokat, valamint a gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti.

A nyilvántartásba vételt a gyártóknak az országos hulladékgazdálkodási hatóság – amely feladatkört a Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya látja el – által üzemeltetett OKIR rendszeren keresztül kell elintézniük. A kötelezettség elmulasztása hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható. Fontos, hogy az érintetteknek emellett a MOHU MOL Zrt. által üzemeltetett elektronikus felületen is regisztrálniuk kell a nyilvántartásba vétel kérelmezését megelőzően a hónap végéig.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink