Folytatódott a dollár erősödése

Hírek vg.hu
Újabb rekordnak számító mélypontra került az euró és forint jegyzése a dollárral szemben.
A forint átzuhant a 430-as szinten a dollár ellenében, a brit állampapípiac pedig egy kicsit mintha megőrült volna, a német reálhozam hét éve először a nulla fölé emelkedett – foglalható össze a délelőtti európai pénzpiacok történése. Se az Európai Központi Bank, se a Magyar Nemzeti Bank kamatszigorítása nem tudta megállítani az előretörő dollárt, a jegybankoknál nagyobb erők dolgoznak, ami egyértelműen az amerikai fizetőeszköz felé tereli a befektetőket.
Sok-sok éve nem látott mozgások folynak a világ pénzügyi piacokon, maguk alá gyűrve az európai devizákat – írta a vg.hu. Pedig a külső fronton az Európai Központi Bank (EKB), itthon a Magyar Nemzeti Bank is belehúzott a kamatemelésbe, és az előző döntéshozói szerdán is tettek egy kísérletet, hogy meggyőzzék a piacokat eltökéltségükről az infláció letörésére. Miközben fejük tetején állnak az európai piacok az orosz gázvezetékeket ért támadás keltette ellátási aggodalmak nyomán, Olli Rehn finn jegybankelnök egy interjúban azt mondta a Reutersnak, hogy az EKB-nak – amelynek döntéshozója – az infláció megfékezése érdekében folytatnia kell az erőteljes kamatemeléseket, és – nincs idő a latolgatásra -, még karácsony előtt el kell érnie, hogy a monetáris politika már ne teremtsen pénzbőséget. Erre rátett még egy lapáttal Christine Lagarde EKB-elnök, aki egy frankfurti fórumon megerősítette, hogy az elsődleges feladat az infláció letörése a folytatódó kamatemelésekkel. Nyilvánvaló, hogy a dollár erősödése mögött a minapi Északi Áramlat vezeték elleni szabotázs utáni gézszivárgás húzódik, bár a dollár erősödése az utóbbi hetekben is tettenérhető volt.
Az európai devizák ezúttal se úszták meg, és az EKB-döntéshozók ígéretei ellenére az euró újabb két évtizedes mélypontra süllyedt a dollár ellenében 0,954 környékére. Amikor esik, akkor általában a közép-európai devizák is gyengülnek, a zöldhasú és a dollár ellenében is, és az utóbbiakat önmagában a földgáz drágulása is meg szokta ütni. A forint a dollár ellenében rekord mélypontot ütött meg, a zloty az euró keresztben a 4,8-as vonalat átszakítva 4,83-on túlra gyengült, a dollár ellenében pedig ott jár, ahol még soha: az 5,05-ös szinten is túl. A cseh korona euróárfolyam-görbéje eközben szinte lapos 24,68 környékén, feltételezhetően mert a prágai jegybank tartalékaiból ismét devizát ad el.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink