Folyamatosan nő a fertőzöttek száma itthon

Hírek Figyelo.hu

Jelenleg napról napra nő az új fertőzöttek száma Magyarországon, 1860 újabb pozitív esetet találtak a laboratóriumokban – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A vírus továbbterjedésében nagy szerepe lehet az új mutáns vírusoknak, a brit mutáns itt van Magyarországon és közösségi terjedésnek indult. Ez a szakember szerint ez azért veszélyes, mert

a koronavírus brit mutánsa egy beteg helyett négy betegnek tudja tovább adni a fertőzést.

A Világgazdaság beszámolója szerint míg néhány napja 33 mutánssal fertőzött beteget regisztráltak, ma már 69 ilyen beteget találtak a laborvizsgálatok során. A mutánssal fertőzött személyek egy része Németországból, Ukrajnából és Nigériából tért haza, de a betegek egy jó része nem utazással összefüggően kapta el a fertőzést – mondta a tiszti főorvos.

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, pénteken kezdenek el oltani az orosz Szputnyik V oltással az oltóhelyeken. Jelenleg 560 fővárosi praxis választhatott 5-5 főt, aki az oltóponton megkaphatja a védőoltást, 2800 adag vakcinát oltanak majd el. Müller Cecília hozzátette: az orosz vakcina alkalmazási előiratában az szerepel, hogy 18 év felett bárki megkaphatja, de egyelőre bizonyos krónikus megbetegedésekben szenvedőknél nem alkalmazzák az orosz vakcinát.

(Borítókép: peterschreiber.media, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink