Mintegy hat hónapos kényszerszünet után, szeptember elsején megnyílhatnak Romániában az éttermek és vendéglők beltéri részei. A vendéglátóipari munkáltatók szerint az intézkedés épp időben érkezett ahhoz, hogy ne menjen teljesen csődbe a stratégiai fontosságú ágazat – olvasható a Világgazdaság cikkében.
Bár a koronavírus-fertőzöttek száma továbbra is emelkedő tendenciát mutat Romániában, ennek ellenére mától ismét engedélyezik, hogy az éttermek, kávézók és a kulturális intézmények a belső helyiségeikben is fogadhassanak vendégeket.
A bukaresti kormány által eddig folyamatosan visszautasított enyhítés oka, hogy
a vendéglátóipar képviselői korábban figyelmeztetésképp munkabeszüntetést tartottak, és további tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.
A lazítás keretében – amely vonatkozik a színházakra, mozikra is – szigorú szabályok mellett nyithatnak újra szeptember elsejétől az éttermek,
amelyeket a járvány Romániába való begyűrűzése után, márciusban zártak be.
A rendkívüli állapot feloldása után, június elsejétől csak a kerthelyiségek működését engedélyezték, a vendéglátóhelyek beltéri részének július elsejére tervezett megnyitását a fertőzésszám növekedése miatt elodázták egészen mostanáig.
A vendéglők, a kereskedelmi szálláshelyeken működő éttermek és a kávézók első körben 50 százalékos kapacitással üzemelnek, a megfelelő távolságtartás betartása érdekében csak minden második asztalhoz ültethetnek vendéget.
Egy asztalnál legfeljebb hatan foglalhatnak helyet (kivéve, ha ugyanannak a családnak a tagjai). A vendégek számára kötelező a védőmaszk viselése, amikor belépnek az étterembe vagy ha felállnak az asztaltól, például amikor illemhelyre mennek.
Emellett óvintézkedésként
az első hónapban a vendégek egészsége érdekében nem indítják el a légkondicionáló berendezéseket sem.
A járvány alakulásának függvényében eltérő szabályok vonatkozhatnak az ország különböző vidékeire, hiszen például azokban a megyékben, ahol több a fertőzött, jelenleg is csak este 11 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek kerthelyiségei.
Augusztus közepén a romániai vendéglátósok egyórás munkabeszüntetéssel igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy kilátástalan helyzetbe jutottak a korlátozó intézkedések miatt.
Az éttermet, kávézót, bárt működtető munkáltatók arra figyelmeztettek, hogy a belső terek zárva tartásának esetén ősszel, a hűvösebb idő beköszöntével teljesen lehúzhatják a rolót, ennek következtében 400 ezer dolgozó – a romániai versenyszféra alkalmazottainak 40 százaléka – munka nélkül marad.
Egyébként a vendéglátóipari egységek alkalmazottain kevésbé segít a román kormány által a bér 75 százalékával finanszírozott kényszerszabadság,
mivel többségük eleve alacsony bérért dolgozik, jövedelmük nagyobb részét a borravaló teszi ki.
Dragos Petrescu, a szállodákat és éttermeket működtető munkáltatói szövetség vezetője korábban közölte, hogy az ágazatban tevékenykedők 400 millió eurós veszteséget szenvedtek el havonta a járványügyi korlátozások következtében, ezáltal csak ebben a szegmensben máris megközelíti a kétmilliárd eurót a kiesés.
A vendéglátásban 400 ezer munkahely megtartását segítheti a korlátozás enyhítése
(Borítókép: Tengeri ételek görög stílusú éttermének terasza a bukaresti Óvárosban 2020. június 1-jén, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként a hatóságok engedélyezték a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását Romániában. (MTI/EPA/Robert Ghement)