Feltétele lesz a harmadik oltás a védettségi igazolványnak?

Hírek Figyelo.hu

Egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

– mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy megteremtik annak a lehetőségét, hogy helyben, a településeken is fel lehessen venni az oltásokat. A csütörtöki adatok szerint meghalt 218, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 10 466 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon.

Járványügyekkel foglalkozott szerdán a leghosszabban a kormány – kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető jelezte, újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet. Ezen kívül megkezdik a szervezését annak, hogy oltási napokat tartsanak. Az védettségi igazolványt a 3. oltáshoz fogják kötni, erről később születhet döntés – tette hozzá.

A miniszter elmondta, a kórházi kapacitások rendelkezésre állnak. Elsők vagyunk Európában a 3. oltások számában, ugyanakkor 3. oltás kulcsfontosságú – hívta fel rá a figyelmet Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy 4-5 hónap elteltével csökken a vakcinák hatékonysága. Június 10-ig mintegy 3,7 millió fő volt, aki megkapta a második oltást, az ő védettségük december közepén már jelentősen csökken. Őket meg fogjuk keresni és arra buzdítják, hogy a 3. oltást vegyék fel – jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy lesz-e újabb járvány hullám, az annak a függvénye is, hogy hányan veszik fel.

Vakcina is bőségesen rendelkezésre áll. Astrazenecából 2 millió van a raktárakban, egydózisú Janssenből pedig 4 millió.

Elmondta, hogy a következő hetekben 2 millió oltás érkezik, hozzátéve, hogy az oltási politika nem változott. Annak a világos elvnek megfelelően jártunk el, hogy a 18 év felettieknek van elég vakcina. Ha új vakcinára van mód a magyar és az európai gyógyszer hatóságok engedélye alapján, akkor azt be fogják szerezni, így az 5-11 év közöttiek számára is – hangsúlyozta a miniszter.

Az invazív lélegeztetés informatív – ezzel indokolta, hogy miért változott meg a hét elején a kórházak adatszolgáltatása. Szerinte az van életveszélyben, aki az invazív lélegeztetésre szorul.

A rezsicsökkentés kérdésével is foglalkozott a kormány. A rezsicsökkentést fenn kell tartani, a benzinárakat ezért nem engedtük, hogy 480 forint fölé emelkedjen – szögezte le Gulyás Gergely. Megismételte, hogy a kisvállalatok és az önkormányzatok is beléphetnek az egyetemes szolgáltatások körébe. Az infláció ellen a leginkább így tud a kormány küzdeni. Bízunk abban, hogy ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy mérséklődjön az infláció – tette hozzá.

A tárcavezető szerint három-ötszörös árnövekedés volt a műtrágya piacon, ami a Nitrogénművek kartellezésére vezethető vissza. Ráadásul elfogadhatatlan kijelentéseket tett az elmúlt időszakban Bige László. Fogunk döntéseket hozni, ami a műtrágya árak csökkentését célozzák – jelezte a miniszter.

Gulyás Gergely reagált arra is, hogy az EU Bírósága főtanácsnoka elutasította a magyar keresetet a jogállamisági eljárás ügyében.

A tárcavezető hangsúlyozta, meg kell várni a bíróság döntését. A magyar kormány nem zárkózik el attól, hogy ellenőrizze az EU a források elköltését, viszont korrekt, tényeken alapuló eljárás szeretne – tette hozzá.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány támogatja a sertéstartással foglalkozó gazdákat, a miniszter szerint az EU-nak is így kellene tenni. Példaként emelte ki, hogy száz százalékos támogatott kölcsönt kapnak a magyar gazdák.

(Borítókép: MTI / Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink