Több mint félmillió embert oltanak be egy hét alatt Magyarországon

Hírek Fiygelo.hu

A következő oltási héten, ami szerdától szerdáig tart összesen 529 ezer oltásra lesz lehetőség, ennyi védőoltást még egy hét alatt soha nem adtak be Magyarországon – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A Világgazdaság beszámolója szerint eddig már 721 677 fő kapott oltást, közülük 252 847 fő már a második oltáson is túl vannak. György István kiemelte, az cél az, hogy húsvét környékére minden regisztrált legalább az első oltását megkapja.

Kedden érkezett 114 660 adag Pfizer/BioNTech vakcina, ezekkel a kórházi oltópontokon oltanak majd. A háziorvosok múlt héten 275 ezer kínai Sinopharm vakcinát kaptak, ezen az oltási héten pedig 250 ezer kínai vakcinát olthatnak el. Ebből a mennyiségből praxisonként 45 ember védőoltása megoldható. Emellett 30 800 Moderna vakcinát is kapnak a háziorvosok, ezt is a 60 év felettiek oltásához használhatják. További 10 ezer adag Moderna oltóanyaggal pedig az idősotthonokban oltanak, ott ahol a korábban a koronavírus-járvány terjedése miatt nem volt lehetőség erre. Ezen túl pedig rendelkezésre áll további 10 800 Moderna vakcina a második körös oltásokra is – hangsúlyozta György István.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 74 ezer adag AstraZeneca vakcinával a hétvégén a hatvan év alatti krónikus betegeket oltják a kórházi oltópontokon, a regisztráltakat sms-ben értesítik. Hangsúlyozta, több mint 395 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani ezen az oltási héten. Vakcinák szerint ez 250 ezer kínai Sinopharm oltást, 30 ezren Modernát és 115 ezer Pfizer vakcinát jelent.

(Borítókép: A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve a második oltáshoz Kővári Éva háziorvos rendelőjében a szigethalmi egészségházban 2021. március 1-jén. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink