Felfüggesztik a hétvégi oltási programot

Hírek figyelo.hu

Felfüggesztik azoknak az oltását, akik az elmúlt napokban sms-t kaptak és oltópontra hívták őket, hogy AstraZeneca vakcinával beoltják majd őket – jelentett be György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője. Hozzátette: az oltásra regisztráltakat sms-ben értesítik, hogy egy későbbi időpontban hol és mikor kaphatják meg a védőoltást. Kiemelte: a heti oltási program jól halad, tegnap 77 ezer oltást adtak be, eddig összesen 1,1 millióan már túl vannak az első vakcinájukon.

Az átoltottság 10,9 százalékos és ez a dinamizmus optimizmusra ad okot. Ezen az oltási héten összesen 400 ezer oltást adnak be, a lakosság Moderna, Pfizer/BioNTech és Sinopharm vakcinát kaphat. A jövő héten pedig szintén további 400 ezer oltás beadására lesz lehetőség.

Hétfőtől bezárnak az óvodák és az általános iskolák, erősítette meg Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Hozzátette: most viszont az intézmények nem biztosítanak gyermekfelügyeletet. Az általános iskolákban április 7-én indulhat újra a tanítás. Ugyanakkor hozzátette:

a gyermekek étkeztetését biztosítani kell, elvitelre és kiszállításra lesz mód.

A középiskolák működtetésében nincs változás, továbbra is digitális oktatás zajlik már november 11-e óta. Az érettségizők esetében az egyéni és kiscsoportos felkészítés lehetséges. A nyolcadikosokat érintő felvételi vizsgákkal kapcsolatban elmondta, javasolt a szóbelik online térbe terelése, nem szükségszerű, hogy ezek elmaradjanak – tette hozzá. A köznevelési kollégiumok nem biztosítanak most lakhatást, de egyes esetben erre lehetőség van az intézményvezetőknek. A versenysportolóknak fenntartott kollégiumok nyitva maradnak.

Mostantól a Favipiravír már a járóbeteg ellátás keretében is alkalmazható lesz, jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos, ezt a készítményt eddig csak kórházi körülmények között adták a koronavírusos betegeknek.

(Borítókép: A fővárosi kormányhivatal parkolójában a vakcinák fogadására kialakított logisztikai bázis a XIII. kerületi Teve utcában 2021. március 3-án. Ezen a napon a Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég újabb koronavírus elleni oltóanyagai érkeztek ide. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink