Ezek lesznek az idei év fitnesztrendjei

Hírek Sz. H.
A wellness piac globálisan éves szinten 5-10 százalékkal bővül, de milyen trendek mozgathatják ezt a szegmenst idén?

Az Amerikai Sportorvosi Főiskola (ACSM) 2007 óta minden évben összegyűjti a legfontosabb fitnesztrendeket, ennek során többezer fitnesz és wellness szakembert – köztük személyi edzőket, egészségügyi szakembereket, edzőterem-tulajdonosokat – kérdeznek meg szerte a nagyvilágból.

Ahogy az előző években, úgy idén is folytatódni fog a digitalizáció térhódítása, azon belül pedig az egyénre szabott megoldások kerülnek előtérbe. „A fitnesz szektor sem kivétel ez alól, ugyanis az összekapcsolt, multimédiás tartalmakkal rendelkező fitneszgépeknek köszönhetően, valamint az okostelefonokra letölthető applikációk révén teljes mértékben személyre szabott edzésélményt valósíthatunk meg” – hangsúlyozta Szekosán Anett, a Technogym marketing menedzsere.

Idén ezt a 10 fontosabb trendet határozták meg:

  1. Viselhető eszközök

A viselhető technológiák terjedése 2016 óta minden évben ott található a legfontosabb trendek között. A fitnesz trackerek, az okosórák, valamint a pulzusmérők egyre több biometrikus adatot képesek gyűjteni, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók folyamatosan nyomon kövessék saját egészségi állapotukat. A legtöbb viselhető eszköz szinkronizálható a Technogym okos berendezéseivel, így a világ vezető fitneszgépgyártója ezen a téren is innovátor szerepet tölt be.

  1. Erősítő edzés szabad súlyokkal

Az erősítés két pozíciót javított a 2022-es toplistához képest. Ez azt jelenti, hogy egyre többen döntenek az olyan erősítő edzések mellett, amelyeket korlátozott alapterülettel rendelkező helyeken, például otthon lehet végezni. „Ehhez elsősorban súlyzókra, gumiszalagokra, valamint edzőszőnyegre van szükség. Az ily módon végezhető erősítő gyakorlatok száma szinte végtelen” – tette hozzá Szekosán Anett.

  1. Saját testsúlyos edzés

A saját testsúlyos edzés a test saját tömegét használja ellenállásként, és az egészen egyszerűtől a meglehetősen komplex gyakorlatokig rengeteg lehetőséget foglal magába. Olyan mozdulatok kombinációjából áll, amelyek erőt és hajlékonyságot igényelnek, mint például lökés, ugrás, húzás, emelés, dobás és lépés. Ezt a gyakran street workoutnak is nevezett edzésformát egyre többen választják a világon.

  1. Fitneszprogramok az idősebb korosztály számára

Ezen a téren a köredzések nagy népszerűségnek örvendenek, mivel ennek során számos hatásos gyakorlat összekapcsolható, amelyek nagyban függenek a felhasználók erőnlététől, edzettségétől és céljaitól. Fontos persze figyelni arra, hogy kellően hatékonyak, de egyben kíméletesek is legyenek.

Fotó: 123rf.com

  1. Funkcionális erőnléti edzés

A funkcionális erőnléti edzés lehetővé teszi az erő, az egyensúly és a rugalmasság egyidejű fejlesztését. Akár saját testsúllyal, akár egyéb súlyokkal és eszközökkel olyan gyakorlatokat végzünk, amely során az egész testet átmozgatjuk. A gyakorlatok a mindennapokban előforduló mozgásmintákból merítenek, ezek közé tartoznak egyebek között a guggolások, kitörések, támaszgyakorlatok és törzsfordítások.

  1. Szabadtéri tevékenységek

A szabadtéri tevékenység az egyik legdinamikusabban fejlődő trend, ezt ugyanis a legtöbben gyakran kombinálják az edzőtermi vagy otthoni edzésekkel.

  1. Magas intenzitású interval edzés (HIIT)

Az igazán hatékony mozgásformának számító magas intenzitású interval tréning (HIIT) az utóbbi években folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend. A HIIT egy olyan edzésforma, amelynél 20-120 másodperces nagyon magas intenzitású, valamint rövid, mérsékelt intenzitású pihenő edzésszakaszok váltják egymást. A pihenő szakaszban az oxigénegyensúly helyreállításával a következő aktív szakaszra való felkészülés zajlik, aminek az időtartama alapvetően az egyén állóképességétől függ. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy ez a fajta tréning nem mindenkinek jelent ideális edzésformát ahhoz, hogy csúcsformába lendüljön.

  1. Gyakorlatok a fogyásért

Valószínűleg a pandémia miatti korlátozások és a home office okán a fogyókúra 2022-ben újra fontos trenddé vált, azaz előtérbe került az egészséges táplálkozás és az aktív életmód a testsúlycsökkentés érdekében (is).

  1. Képzett fitneszoktatók alkalmazása

Nő az igény a minőségi gépekre, termekre és a professzionális oktatókra, szolgáltatásokra.

  1. Személyi edzés

Sok embernek szükséges, hogy valaki segítséget nyújtson neki az edzésben, hiszen egy tréner fontos szerepet tölthet be az állapotfelmérésben, a megfelelő edzésprogram megtervezésében, valamint a személyes szükségletek alapján elérhető célok felállításában.

Borítókép: illusztráció / forrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink