Ezek a világ leginnovatívabb országai

Hírek Figyelo.hu

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) elkészítette 2021-es Global Innovative Index című kiadványát, melyet idén is Svájc vezet, amit Svédország majd az Egyesült Államok követ a dobogón.

A legnagyobb mértékű növekedést a top 5-be katapultáló Dél-Korea mutatta be,

akik 10 helyet javítva az ötödik helyet szerezték meg az Egyesült Királyság mögött. Érezhető Kína egyre jobb teljesítménye is, az ázsiai nagyhatalom a 12. helyet szerezte meg, ugyanakkor a jövedelmi kategóriájában – magas/közép – ez az első helyre is elég volt.

Fotó: ESB Professional, PuzzlePix/Shutterstock

A kutatás arra is rámutat, hogy a tudományos publikációk száma, a kutatás-fejlesztésre költött összegek és a kockázati tőkebefektetések terén is az utolsó adatokkal rendelkező évben gyorsabb volt a növekedés üteme, mint a 10 éves átlag, akárcsak a csipeken található tranzisztorok, az engedélyezett gyógyszerek vagy épp produktivitás növekedése terén.

Gyorsabban csökkent a megújuló energiák ára mint az elmúlt 10 évben, ugyanakkor a várható élettartam növekedése és a szabadalmak száma lassabban nőtt mint korábban.

Magyarország a listán a 34. helyet szerezte meg, egy helyet javítva a tavalyi évhez képest. A jelentés szerint

különösen a tudás és technológia kibocsátás területén teljesítünk jól,

itt a 20. helyre is jók vagyunk, ugyanakkor a piac szofisztikáltsága terén kevésbé teljesítünk jól, csupán a 65. helyet érjük el a 132 országot vizsgáló elemzésben.ű

Az innováció így jut egyetemről a világpiacra

(Borítókép: Brienz Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink