Ezek a világ legdrágább városai

Hírek Figyelo.hu

A Mercer amerikai vagyonkezelő vállalat évről évre összeállítja a listáját arról, hogy a világ nagyvárosai közül hol mennyire drága a hétköznapi élet.

A 2021-es felmérésben 209 város szerepelt, és a rangsorból szépen kirajzolódik, hogy a koronavírus-járvány okozta válság, és annak megélhetésre, illetve ingatlanpiacra gyakorolt hatásai mennyiben befolyásolták egy-egy város vagy régió gazdasági helyzetét.

A vizsgált mutatók között a lakhatási költségek mellett a tömegközlekedés, az étkezés és a szabadidő is szerepelt.

Vince Cordova, a Mercer nemzetközi mobilitási elemzője a CNN-nek elmondta, hogy az idei rangsort a világjárvány igen jelentősen befolyásolta. Kifejtette, hogy az utazási korlátozások, a home office munkavégzés széles körű elterjedése, valamint az országonként eltérő járványhelyzet és az ebből is fakadó nagyon különböző járványkezelési és lezárási stratégia miatt ezúttal az összehasonlítás is nehezebb volt.

Amikor a nemzetközi piacok megváltoznak, az hatást gyakorol az egyes termékek és szolgáltatások iránti keresletre és a fogyasztók viselkedésére egyaránt

– fejtette ki Cordova a VG.hu szemléje szerint.

A lista első helyén Türkmenisztán fővárosa, Asgabat végzett. A drága megélhetés annak a következménye, hogy az ázsiai országban elhúzódó pénzügyi válság van, ami az élelmiszerárak drágulását és hiperinflációt okoz, és ez különösen a fővárosban csapódik le. A krízist Asgabat esetében nem a pandémia okozta, már a korábbi években is a rangsor élmezőnyében szerepelt, 2020-ban a második helyen végzett.

Ezúttal a tavalyi listavezető Hongkong kerül a második helyre. A dobogó harmadik fokát Bejrút kaparintotta meg. A libanoni főváros egy évvel korábban még csak a negyvenötödik helyet foglalta el a.

Érdekes adalék az is, hogy az euró közel 11 százalékot erősödött egy év alatt a dollárhoz képest, emiatt az európai városok drágultak a tengerentúli városokkal összevetve.

Hasonló hatást váltott ki az ausztrál dollár felértékelődése is, Sydney és Melbourne is előrelépett emiatt.

Az idei Olimpiai Játékok házigazdája, Tokió a negyedik helyre került, az ötödik helyen a legdrágább európai város, Zürich végzett.

A magyar városok közül egyedül Budapest került fel a listára, fővárosunkat a tavalyi 170. helyezés után 2021-ben a 162. helyre hangsorolták. A térség városai közül Bécs 37., Prága 90., Pozsony 110., Zágráb 140., Bukarest 160., Belgrád 163., Varsó 164. helyezést ért el.

A világ legdrágább városai 2021-ben

1. Asgabat (Türkmenisztán)

2. Hongkong (Kína)

3. Bejrút (Libanon)

4. Tokió (Japán)

5. Zürich (Svájc)

6. Sanghaj (Kína)

7. Szingapúr (Szingapúr)

8. Genf (Svájc)

9. Peking (Kína)

10. Bern (Svájc)

(Borítókép: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink