Ezek a világ legdrágább élelmiszerei

Hírek P.A.R.
A luxus ott van mindenhol, ahol valakinek rengeteg elkölthető pénze van. Luxus autók, nyaralások, házak. A luxus étkezésekre koncentrálva a Világgazdaság összegyűjtötte a világ öt legértékesebb élelmiszerét.

A nyaralások alkalmával nemcsak élményeket gyűjtünk, vagy élvezzük a semmittevést a tengerparton, hanem új ételeket, ízeket is kipróbálunk. Teljes lehet-e egy görög nyaralás anélkül, hogy együnk egy tál szuvlakit, vagy baklavát? A nyár a gasztronómiai élményekről is szól, így megnéztük azt az 5 luxus élelmiszert, amiért a legtöbb pénzt kell otthagynunk az éttermekben.

A gyűjtésünkben feltüntetett árak folyamatosan változhatnak, illetve a lista utolsó elemének az értékét pontosan nem is lehet meghatározni, mivel a világ számos országában tilos a fogyasztása. Az árakat grammra határoztuk meg.

Kobe marha: 1,76 dollár grammonként

A kobe marhahúst tartják a világon a legjobb húsnak, amit valaki étteremben kaphat. Az ételt szinte már legendák övezik, például, hogy profi masszőrök masszírozzák a kobe marhákat, vagy sörrel itatják őket, hogy a különleges, egyedi jellemzőiket elérjék. Ez a valóságban nincs így, de annyi biztos, hogy nincs párja egy kobe marhából készült stake-nek.

A kobe marhahúst leginkább a márványos textúrája különbözteti meg a többi állatétól. A hús szinte elolvad a szájban, az íze kissé édeskésebb, mint más marháé, illetve a kobe marhahús fontos része a rendkívül ízes zsírja.

Sokszor keverik a wagyu és a kobe marhát, pedig a kettő nem fedi egymást. Minden kobe wagyu, de nem minden wagyu kobe. A wagyu lényegében azt jelenti, hogy japán marha (wa = japán; gyu = marha), tehát az országban tenyésztett összes marhafajta wagyu. Ennek egy szűkebb köre, a kobe marha, ami kizárólag a Hyogo prefektúrában, azon belül is Kobe városban tenyésztett marhákat jelenti. Ez utóbbi az igazán különleges hús, amit az egész világon a marhák kaviárjaként tartanak számon.

A kobe marhahús körüli misztikumot még az is fokozta, hogy a terméket 2012-ig nem exportálta Japán.

Matsutake gomba: 2,2 dollár grammonként

A matsutake gombát sokan a gombák királyának tekintik, magas ára és ritkasága miatt. A gombának szeptembertől októberig tart a szezonja, az ínyencek ilyenkor szinte megőrülnek, hogy ehessenek belőle.

Egyetlen darab matsutake gomba nagyjából 100 dollárba kerül. Az ára azért ilyen magas, mivel mesterséges körülmények között nem lehet termeszteni. Hivatásos gombászoknak kell a fenyveseket járni, és megtalálni a különleges gombát, hogy aztán éttermek asztalára kerülhessen.

A matsutake japán elnevezés, a fenyő (matsu) és a gomba (take) szavakból áll össze. A gomba nemcsak Japánban található meg, Ázsia több részén is terem, de az észak-európai fenyvesekben is előfordul. Egy nagyon aromás gombáról van szó, aminek erősen fűszeres íze van, enyhe fahéjas utóízzel.

Szarvasgomba: 8,82 dollár grammonként

A szarvasgomba az egyik legdrágább élelmiszer, amit kapni lehet. Különleges ízvilágát vagy imádják, vagy utálják.

Az ára azért rendkívül magas, mivel nagyon nehéz termeszteni, ráadásul évekig tart, hogy ehető legyen. Mindezek mellett nem is áll el túl sokáig, szóval tényleg ünnepnap, ha valakinek a tányérjára kerül ez a finomság. A szarvasgomba sűrű tölgyerdőkben terem meg, de mesterségesen is lehet termeszteni. A szarvasgomba-ültetvényeken nagyjából 6 évig tart, mire szüretelni lehet a gombát. Mivel kifejezetten nehezen kezelhető gombáról van szó, így általában gombászok látják el a keresletet. Speciálisan képzett kutyákkal, vagy disznókkal kell járni a sűrű erdőket és szinte vadászni a szarvasgombára. Trükkös gombáról van szó, ami a föld alatt terem, viszont amint kikerül onnan azonnal elkezd veszíteni a nedvességéből. Innentől rendkívül gyorsan el kell juttatnia fogyasztóhoz, hogy friss szarvasgombát élvezhesenek.

Szakértők arra számítanak, hogy 2030-ra a globális szarvasgomba piac elérheti az évi 6 milliárd dollárt.

Sáfrány: 20 dollár grammonként

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, amiből egy kilogramm akár 5000 dollárba is kerülhet. A fűszert a krókuszvirág apró szálaiból nyerik ki. A fűszer magas árát az adja, hogy rendkívül nehéz a betakarítása. Egyetlen kilogramm sáfrány fűszerhez 150 ezer sáfrányvirágot kell letépni, az apró szálakat pedig kézzel kell leszedni a növényről. Egyetlen frissen szedett krókuszból átlagosan 30 milligramm sáfrányt lehet kinyerni, ha a leszedett virág már elszáradt, akkor mindössze 7 milligramm nyerhető ki a fűszerből.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink