Taroltak a balatoni cukrászdák az idei Év fagylatja versenyen is, ahol idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda mestercukrásza által készített Tökmag sorbet piros bogyós gyümölcsökkel kreáció nyert, és több ezüst éremmel, valamint kategória győzelemmel ismerték el az egyre inkább fogalommá váló balatoni fagylaltok minőségét.
A Világgazdaság turisztikai magazinja, az Óperencia podcast legfrissebb epizódjában Pálfi Attilával, a Balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó tulajdonosával, a fiatal fagylaltmester generáció egyik ismert, számtalan díjjal elismert képviselőjével beszélgettünk a legújabb piaci trendekről.
Mint elhangzott, a hazai fagyi toplista kezd átrendeződni, a csokoládé, vanília, eper, citrom és málna alkotta élbolyba felkerült a mangó és a pisztácia is.
A balatoni fagylaltmester tapasztalatai szerint már inkább a pisztácia vezeti a toplistát.
Pisztáciát mindenki kér, mostanra a legkeresettebb fagylalttá vált – mondta Pálfi Attila, aki szerint ma már teljesen normális az, hogy egy fagylalt sós.
A pisztácia, vagy a karamell fagyi sósan már sokkal jobban eladható, mint édesen.
A legjobban a díjnyertes fagyik fogynak, amelyik valamilyen eredményt elért és azt tábla jelzi, láthatóan jobban vonzza a vevőket.
A Balaton fagylalt nagyhatalomként van mostanában definiálva, több mint egy évtizede van helyi verseny is, de az országos versenyen is nagyon eredményesen szerepelnek a balatoni cukrászdák.
Az ízekkel merészen kísérletező balatonmáriafürdői fagylaltmester a kaliforniai paprikát a málnával is összeházasította, és sikeres terméke a fehér mák, a mentás uborka, de az alkoholos fagylaltjai is nagyon népszerűek. Minden kétséget kizáróan a tavalyi Balaton fagyija különdíjával elismert sajtos-tejfölös lángos fagylaltja lett a leghíresebb, az idei balatoni versenyre hekk ízű fagylaltjával már poénból nevezett be.
Szükség van az újításokra, a hekk fagyival az volt a célja, hogy újat mutasson. Pálfi Attila úgy tudja, hogy halból, húsból fagylaltot még nem készített más, különös kreációval új irányokat keres, és közel érzi magát ahhoz, hogy meg is találja.
Bármiből lehet fagylaltot készíteni, belsőségekből, zöldségekből egyaránt.
A teljes cikk itt olvasható.
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület