Körvonalazódik az európai minimálbér

Hírek Tóth Balázs
Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió munkavállalói számára biztosítandó megfelelő minimálbérről szóló jogszabályt – tudta meg a vg.hu. A jogszabály értelmében a minimálbérnek minden uniós tagállamban lehetővé kell tennie a dolgozók számára a tisztességes élet- és munkakörülményeket.

 

Az Európai Parlament (EP) honlapján olvasható közlemény szerint a testület szerdán döntött az uniós munkavállalók számára adandó megfelelő minimálbérről. Az uniós jogszabály célja, hogy az Európai Unióban (EU-ban) dolgozó minden munkavállaló munka- és életkörülményeit javítsa. Ebből a célból az uniós jogalkotó minimumkövetelményeket állapít meg, hogy a kötelező minimálbér megfeleljen az unió elvárásainak. Az EU-s jogszabályt a tagállamoknak össze kell hangolniuk a nemzeti joggal és a kollektív szerződésekkel. Mindemellett biztosítani kell a munkavállalók számára, hogy ténylegesen részt vehessenek a minimálbér védelmében. Az új irányelv az összes olyan uniós munkavállalóra vonatkozik a jövőben, aki munkaszerződéssel és munkaviszonnyal rendelkezik. A minimálbér mértékéről a jövőben is nemzeti hatáskörben dönthetnek a tagállamok, de azt biztosítaniuk kell, hogy a meghatározott minimálbér tisztességes életkörülményeket tegyen lehetővé, igazodva a megélhetési költségekhez.

Azokban az tagállamokban, ahol a minimálbért már kizárólag kollektív szerződések védik, nem kötelező a jövőben az elfogadott új uniós jogszabályt a nemzeti jogba beépíteni. Annak érdekében viszont, hogy a tagállamok meggyőződhessenek arról, hogy minimálbéreik megfelelnek az unió által elvártnak, létre kell hozniuk egy reáláras áru- és szolgáltatáskosarat, amelyhez hozzámérhetik a legalacsonyabb kötelező fizetés mértékét. A minimálbért lehetőleg a bruttó mediánbér 60 százalékában, illetve a bruttó átlagbér 50 százalékában kell meghatározni.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink