Erős szezon, vendég-munkások, drágulás – ilyen lesz idén a balatoni nyár

Hírek vg.hu
Nem lesz probléma idén a munkaerő megtalálása a Balatonon, ahol a vendégmunkások megjelenése mellett az építőipar gondjai is hozzájárulnak ahhoz, az elmúlt évekre jellemző óriási munkaerőhiány megszűnjön. Ez pedig jó hír az árak szempontjából is, szinte biztos, hogy véget ér az elmúlt évek eszeveszett drágulása – közölte a Világgazdaság.

„Ha valaki talpon akar maradni, és ki akar nyitni, akkor kénytelen azt a sokszor elrugaszkodott bért kifizetni, ami a munkaerőpiacon kialakult. De ez jelentősen változott, konszolidálódott helyzet 2022-höz képest” – mondta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, akit az idei balatoni munkaerőpiaci helyzetről kérdeztünk. az elmúlt két évben a munkaerőhiány és a jelentős áremelkedés egyszerre sújtotta a nyári időszakban az ország első számú turisztikai célpontjának számító magyar tengert. Tavaly például a 20-30 százalékot is elérte a drágulás mértéke. Ám ez már múlt.

Jelentősen enyhült a munkaerőhiány, a vendégmunkásoknak is köszönhetően

Kovács László szerint a Covid vége felé 2022-ben volt a legnagyobb a munkaerőhiány a magyar tengernél, amikor a lezárások hatására nagyon sokan otthagyták a szakmát, és átmentek más ágazatokba, például az építőiparba. Most azonban fordult a kocka, és az építőipar gyengélkedik, így az ott dolgozók vissza tudnak menni a vendéglátás és szállodaipar területére. Kovács László szerint ez túl jelentős könnyítés a tulajdonosoknak, hogy megkönnyítették idehaza a harmadik országbeli vendégmunkások alkalmazását, ami a turizmus számára is mentőövet jelent.

Tudok olyan szállodáról, ahol 50 szingapúri és indiai alkalmazott dolgozik – árulta az MVI elnöke, hozzátette, hogy nem drágábbak, mint a magyarok, ráadásul akarnak és jó minőségben dolgoznak. Ezzel együtt elismerte, hogy bonyolultabb velük szerződést kötni, mint a magyarokkal, de léteznek közvetítő cégek, így a nagyobb vállalatoknál ez nagyon jól működik. Hangsúlyozta, a munkaerőpiacon nincs olyan probléma, mint két évvel ezelőtt, de az tény, hogy bizonyos területeken, ahol szakértelem is kell, mint a szakács- vagy cukrászfronton, ott nem megoldás a külföldi munkavállaló. Arra a kérdésre, hogy találkozunk-e Fülöp-szigeteki vendégmunkásokkal a Balatonon idén nyáron, azt mondta, hogy biztosan, nem feltétlenül mint dolgozóval, hanem lehet, hogy mint vendéggel.

Maximum 8-10 százalékos áremelkedés lehet idén

Kovács László a várható drágulással kapcsolatban azt mondta, hogy azok a tényezők, amelyek hajtották felfelé az árakat az elmúlt két évben, egyre kevésbé vannak jelen. Az alapanyagköltségek és az energiaárak is mérséklődtek, a harmadik, ami szintén fontos tényező, a munkaerőköltség, illetve a bérigény, az viszont nem állt meg.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink