ÉRINTETLEN ÉS VADREGÉNYES KINCSEK – SZERBIA NEMZETI PARKJAI

Hírek origo.hu
Szerbia lenyűgöző nemzeti parkjai mély szurdokokkal, csipkézett hegyekkel, érintetlen folyókkal, varázslatos tavakkal, buja erdőkkel, változatos állat-és növényvilággal, valamint történelmi emlékeivel bőven kínálnak látnivalót és élményt a kalandvágyó látogatóknak.

Szerbia eddig jellemzően nem szerepelt a turisztikai radaron, de a turisztikai infrastruktúrába történő folyamatos beruházásokkal, valamint az új szállodák és üdülőhelyek megnyitásával az ország készen áll arra, hogy még több látogatót vonzzon fővárosába és vadregényes tájaira.

TARA NEMZETI PARK

Az érintetlen természet 220 négyzetkilométeres birodalma, a Tara Nemzeti Park a biodiverzitás és a szabadtéri kalandok paradicsoma Nyugat-Szerbiában. A hegyoldalak, sűrű erdők, mély szurdokok és a kanyargós Drina folyó otthona. Tara népszerű a túrázók, az élővilág szerelmesei és a fotósok körében.
A festői kilátópontok és autentikus „etnofalvak„ mellett a nemzeti park több mint 20 kijelölt túra- és hegymászóútvonalat kínál, amelyek különböző tájakon vezetnek keresztül.Érdemes elkezdeni a felfedezést a Banjska Stena kilátópontnál, ahonnan lenyűgöző panorámás kilátás nyílik a Drina folyó kanyonjára. Onnan a Banjska Stena ösvényen indul tovább, amely ősi bükk- és fenyőerdőkön, vízesések mellett és kristálytiszta patakok mentén kanyarog.

A Tara Nemzeti Parkban kerékpározhatsz is. A „Tarocikl” (Tarocycle) projekt több száz kerékpárutat kínál, amelyek virágos réteken, hegyeken és kanyonokon vezetnek át.

Ha adrenalinlöketre vágysz, nevezz be egy rafting-élményre a Drina folyó kanyonjának zúgó vizén, amely Európa második legmélyebb kanyonja.

A Drina folyó, Európa második legmélyebb kanyonja. Fotó: Shutterstock

FRUŠKA GORA NEMZETI PARK

A Belgrád közelében található Fruška Gora Nemzeti Park Szerbia első nemzeti parkja a vadon élő állatokról, a buja szőlőültetvényekről és a kolostorokról ismert.
Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megkóstold a helyi borokat Fruška Gora számos borászatának egyikében.A park vallási történelmének felfedezéséhez látogass el a 16. századi szerb ortodox Krusedol kolostorba. Csodáld meg a freskóit, sétálj végig a békés kertjeiben, és szívd magadba a spirituális légkört, amely áthatja ezt a figyelemre méltó helyszínt.

Fruška Gora Nemzeti Park Szerbia első nemzeti parkja. Fotó: Shutterstock

ĐERDAP NEMZETI PARK

A Duna mentén húzódó 636 négyzetkilométeres Đerdap Nemzeti Parkban szurdokok, szakadékok és ősi erődök várnak. A park névadója, a Đerdap-szurdok Európa egyik legnagyobb szurdoka.
A park felfedezését érdemes a Duna fölé magasodó sziklafal tetején álló középkori Golubac-erőddel kezdeni.Barangold végig labirintusszerű folyosóit, mássz fel a tornyosuló harangtornyokra, és képzeld el, milyen csaták dúltak egykor a falak között.

Ha közelebbről meg szeretnéd nézni Đerdap természeti csodáit, foglalj hajókirándulást a Vaskapunál, amely a Duna által évezredek alatt vájt impozáns szurdokok és több száz méter magas sziklaalakzatok sorozata.

KOPAONIK NEMZETI PARK

A Szerbia szívében található Kopaonik Nemzeti Parkban húzódik az ország legnagyobb hegyvonulata, amely az egyik legjobb hely a síelésre.
Hófödte csúcsaival, sűrű erdeivel és alpesi rétjeivel egész évben izgalmas szabadtéri tevékenységet kínál a síeléstől és snowboardozástól kezdve, a túrázáson át a hegyi kerékpározásig. A Kopaonik síterep pályái minden tudásszintet kielégítenek. Akár tapasztalt profi, vagy teljesen kezdő vagy, Kopaonik izgalmas pályáit mindenképpen meg kell látogatnod.

A park nyáron a túrázók paradicsomává változik, az ösvények hálózata panorámás kilátópontokhoz, vízesésekhez és nyugodt hegyi tavakhoz vezet. A park változatos ökoszisztémája ritka növény- és állatfajoknak, köztük hiúzoknak, farkasoknak és szirti sasoknak ad otthont.

A Kopaonik síterep pályái minden tudásszintet kielégítenek. Fotó: Shutterstock

A ŠAR-HEGYI NEMZETI PARK

A Šar-hegységi Nemzeti Park egy hatalmas kiterjedésű vadon, amely természetes határt képez Macedónia és Szerbia között.

A természet nyers szépségében bővelkedő park a növény- és állatvilág széles skálájának ad otthont, több mint 1500 növényfaj és számtalan vadon élő állatfaj lakja a változatos élőhelyeit.
A hegyvidéki tájakon kívül a Šar-hegységben rengeteg történelmi és kulturális emlék is fellelhető.A park egész területén középkori ortodox templomokat, kolostorokat, erődítményeket és hagyománytisztelő falvakat fedezhetsz fel, amelyek betekintést nyújtanak a terület gazdag kulturális örökségébe. Nem meglepő, hogy miért jelölték ezt a történelmi jelentőségű területet az UNESCO világörökségi programjába.

Déli szomszédunk tehát bőven tartogat izgalmas kalandokat, legyen szó túrázásról, síelésről vagy történelmi emlékek felfedezéséről. A vadregényes Szerbia megérdemli, hogy felkerüljön a bakancslistás úti célok közé akár családdal vagy baráti társasággal vágunk neki az útnak.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink