Építőanyag árak: egy számjegyű lehet a drágulás mértéke

Hírek vg.hu
Nem várható építőanyag árrobbanás az Otthonfelújítási Program hatására, mert az évi 6-7 ezer milliárd forintos piacot egy 100 milliárdos nagyságrendű pályázat nem fogja megmozgatni, ráadásul termékhiány sincs, sőt, túlkínálatos a szektor. A vevőkért versengő kereskedők kezét így nem az új állami építőanyag árfigyelő oldal tartja féken az árazásnál, hanem a szerény kereslet.

A tavaly év végi árszinten ragadtak le az építőanyagárak, a minimális változást, jellemzően 2 százalékot önmagában a szállítást megdrágító útdíj emelése okozott – nyilatkozta a Világgazdaságnak Juhász Attila, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-kereskedelmi Tagozata és az Újház Zrt. elnöke.

Mennyivel drágulnak most az építőanyagok?

Nem volt, ami érdemben megmozgatta volna az építőipart és az árakra hatással lett volna az első fél évben, ezért maradtak a 2023-as árszintek, amitől eltérni az év második felében is szerény mértékben fog a piac. Idén legfeljebb egyszámjegyű, 5–10 százalék körüli áremelkedést tart reálisnak a szakmai tagozat elnöke.

Juhász Attila elmondta:

  • az otthonfelújítási programnak nem lesz árfelhajtó szerepe, mert
  • van kellő mennyiségű építőanyag,
  • normalizálódtak az energiaárak, amely jelentős tényező az építőanyag gyártás során
  • viszont érdemben visszaesett az állami megrendelésállomány,
  • kevesebb új lakás épül
  • és kevesebb a felújítás is.

Mindezek együttesen azt eredményezik hogy nincs keresleti nyomás, nincs áruhiány, vagyis nincs alapja az építőanyag áremelkedésnek. „Az otthonfelújítási program 100 milliárd forintnyi támogatásából adódó keresletet a teljes magyar építőipart figyelembe véve 6-7 ezer milliárd forintos piacon minden nehézség nélkül kezelni tudja majd” – mondta Juhász Attila.

Az előzetes felmérések szerint a legtöbben homlokzati hőszigetelésre és nyílászáró cserére költik a támogatást, a július elsején, hétfőn megnyílt program iránt óriási az előzetes érdeklődés, egyelőre azt senki nem tudja, hogy mennyi idő alatt merül ki a keret.

Összetett lett a program a visszaélések elkerülése érdekében

Az már most látható, hogy a pályázati rendszer nagyon bonyolult, tapasztalatunk szerint tanácsadók segítségére lesz szükségük a pályázat előkészítéséhez is az igénylőknek.

Az Újház szakértői az első nap saját tapasztalatszerzés miatt végigkövették az első pályázatok benyújtását, és kiderült, hogy a szükséges és kötelező 21 darab jól előkészített pályázati dokumentum mennyiségi átvétele másfél órát vesz igénybe a kijelölt bankfiókokban.

Elindult az állami építőanyag árfigyelő oldal

Segítséget jelenthet a felújítást és az építkezést tervezőknek, hogy az eddiginél pontosabban lehet majd megtervezni a kiadásokat, mert elindult az állami építőanyag árfigyelő rendszer. A Tüzépinfó.hu néven elérhető weboldal egyelőre 5 üzletlánc több mint 65 boltjának 12 ezer termékét követi nyomon napi szinten. A naprakész bruttó fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozhatja a versenyt a kínálati oldalon, aminek a nyertesei így a megrendelők lehetnek az előzetes várakozások szerint.

Már az otthonfelújítási program társadalmi tervezeténél szándékként megjelent, és ott le is lett írva, hogy az állam tervez egy olyan online árfigyelő rendszert elindítani, ami többek között a lakásfelújítások és építkezések során az építőanyagárakat naprakészen nyomon követi – mondta a Világgazdaságnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: ez a szándék valószínűsíthetően azért merült fel, hogy elejét vegye annak, – amikor bármilyen állami támogatás vagy lehetőség fölmerül, ami végső soron a lakosságot célozza – hogy a kereskedők vagy a kivitelezők zsebre tegyék ezt az előnyt.

Ahogy a GVH-nak az árfigyelő alkalmazását, a kereskedők először ezt az oldalt is kétkedve fogadták, volt, aki nyűgként tekintett rá. Balogh szerint viszont egyre többen jönnek rá, hogy ez egy nagy lehetőség is nekik. Kiemelte, hogy a vásárlók az otthon kényelméből választanak terméket, és egy lakásfelújításnál, sokszor száz forint különbség adott esetben több tízezer forint megtakarítást is jelenthet. Összességében pedig egy pályázati szállítmány csökkentheti a költségeket. Balogh hangsúlyozta, hogy az építőanyag árfigyelő azért jó, mert

  • fokozhatja a versenyt a kínálati oldalon,
  • egyúttal árversenyt is generálhat
  • és fehéríti az ágazatot.

A szakértő úgy gondolja, hogy a portál elindítása egy XXI. századi megoldást jelent azokra az égető problémákra, ami a lakásfelújítókat és az építkezőket sújtja.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink