Emelkedőben a koronavírus-fertőzöttek száma a régiónkban

Hírek M. J.

Ausztriában több mint tízezer, Romániában mintegy négyezer, Szlovéniában, Csehországban és Lengyelországban pedig kétezernél is több személy szervezetében mutatták ki az elmúlt 24 órában a vizsgálatok a vírus jelenlétét. Szlovákiában hétfőn 841 fertőzést regisztráltak.

Csehországban április végén volt ilyen magas az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma – derül ki a prágai egészségügyi minisztérium keddi kimutatásából. Hétfőn mintegy kilencezer tesztből 2031 eredménye volt pozitív. Kórházban több mint háromszáz személyt kezelnek, de csak tizenketten vannak súlyos állapotban. Az esetek többsége könnyebb lefolyású, az utóbbi hét napban heten haltak meg a vírus okozta szövődményekben.

Az új fertőzések mögött egyértelműen a BA.4 és a BA.5 variánsok állnak, amelyek az orvosok szerint veszélyesebbek, mint a korábbi omikron változat. A szakemberek az esetszámok enyhe emelkedésére számítanak, de nem zárják ki azt sem, hogy a nyár folyamán újabb fertőzési hullám jelentkezik.

Szlovákiában a hétfőn lezárult mintegy kétezer PCR-vizsgálat csaknem 42 százaléka volt pozitív, és a több mint 2, 4 ezer antigénteszt további 317 esetben mutatott ki fertőzést. Ez összesen 841 új esetet jelent. Jelenleg mintegy háromszáz főt kezelnek kórházban, közülük 16 beteg állapota súlyos, lélegeztetőgép segítségére szorulnak, az utóbbi 24 órában három beteg elhunyt.

Szlovéniában hétfőn mintegy nyolcezer tesztből 2365 bizonyult pozitívnak. A ljubljanai egészségügyi tárca közlése szerint 41 beteget ápoltak kórházban normál osztályokon, egy fertőzött meghalt. Tizennégy főnek súlyos az állapota, egy keddi híradás szerint.

Romániában több mint 4,6 ezer PCR- és 16,5 ezer antigéntesztből 4044 mutatta ki a fertőzést, és kilenc halálos áldozatot regisztráltak, mindannyian valamilyen krónikus betegségben szenvedtek (hatan oltatlanok voltak). Intenzív osztályon 90 személyt kezelnek, közülük 69-en oltatlanok.

Lengyelországban 2035 az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, öt krónikus betegségben szenvedő beteg elhunyt. Jelenleg 408 személyt kezelnek intenzív osztályon.

Ausztriában már új fertőzéshullámról beszélnek: az utóbbi 24 órában csaknem 10,2 ezer pozitív esetet regisztráltak, de a korábbi napokban már volt ennél is magasabb az esetszám. Május 26-án még jóval kétezer alatt volt a napi fertőzésszám, azóta folyamatosan emelkedik.

Az egészségügyi és belügyminisztérium keddi jelentése szerint jelenleg csaknem 115 ezer ember koronavírusos, 1123-an vannak kórházban. Bár ez egy héten belül 14,4 százalékos növekedést jelent, vagyis 141 beteggel többet, az intenzív osztályok leterheltsége nem aggasztó, jelenleg 56 embert ápolnak ott. Az utóbbi 24 órában tizenhat haláleset történt a vírusos betegséggel összefüggésben.

Horvátországból mindössze 1012 új esetet jelentettek, és hat halálos áldozatot, tizenhárom koronavírusos személy állapota kritikus.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink