Emelkedett a nők foglalkoztatása

Hírek H. Z.
Magyarországon az elmúlt évtizedben egyre több lehetőséggel élhetnek a nők annak érdekében, hogy össze tudják egyeztetni a családi és a munkahelyi feladataikat – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) videósorozatának legújabb részéből, amelyet nőnaphoz kapcsolódva készítettek.

Míg a baloldali kormányok idején a 20 és 64 év közötti nőknek csak valamivel több mint a fele dolgozott, és a munkanélküliségi rátájuk két és félszer magasabb volt a mostaninál, addig 2021-re már háromnegyedük foglalkoztatott volt, meghaladva az uniós átlagot – hangsúlyozta Fűrész Tünde, az intézet elnöke a KINCS Percek videójában.

Kiemelte: egy évtized alatt a legnagyobb mértékben azoknak az édesanyáknak a foglalkoztatása nőtt, akik három vagy több gyermekesek, és jelentős volt az emelkedés a hat év alatti gyermeket nevelő nők körében is. Az iskolások anyukáinak foglalkoztatottsága pedig ma már a 90 százalékhoz közelít.

A kisgyermekes nőknek a munka és a család összeegyeztetésében jelentős támogatást nyújt az ellátások rugalmas rendszere, a gyed extra, amely lehetővé teszi a gyermekgondozás melletti munkavégzést. A csecsemőgondozási díj, a csed ma már a fizetés száz százaléka, nettó összege magasabb, mint a korábbi fizetés. A gyed maximális összege pedig 2010 óta a minimálbér emelésének következtében több mint két és félszeresére nőtt, 102 ezerről 280 ezer forintra – sorolta az intézet elnöke.

Hozzátette: segíti a nők munkavállalását a hároméves kortól minden gyermek számára biztosított óvodai nevelés is, valamint a bölcsődék megújult és egyre bővülő hálózata. A bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma 2010 óta 70 százalékkal növekedett.

 

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink