Elkészült Brüsszel terve a közös jövedelmek előteremtésére

Hírek Figyelo.hu

Elkészültek az Európai Bizottság javaslatai a kilábalási alapokra felveendő hitelek finanszírozására, és a terv előreláthatóan újabb látványos összeütközésekhez vezet a tagállamok közt. Tavaly júliusban a 27-ek megegyeztek a 750 milliárdos, támogatásokból és kölcsönökből álló csomagról, a tagállamok egy része azonban csak fogcsikorgatva volt hajlandó beleegyezni abba az újításba, hogy a pénzt közös hitelfelvétellel teremtse elő az unió – írja a Világgazdaság.

A Financial Times birtokába jutott bizottsági dokumentumtervezet szerint Brüsszel három csatornán várja az évi 13-15 milliárd eurónyi törlesztés fedezetét. Mintegy a fele abból származna, hogy kiterjesztenék az EU emisszió-kereskedelmi rendszerét, a maradék pedig zöldvámokból és a digitális óriáscégekre kivetendő díjakból. A júliusi megegyezés ellenére sok tagállami vezető számára a jövedelem megosztása a közös hitelfelvételhez hasonlóan ellenszenves gondolat. „Erre nem lesz gyors megoldás” – idézett a lap egy név nélkül megszólaló magas rangú EU-diplomtát. „Megint harc lesz” – mondta egy másik.

Igen kemény vita várható a digitális adóról, hiszen ez a terv keresztbemetszi az ugyanerről a témáról a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten (OECD) belül folyó tárgyalásokat. Ezeknek hatalmas lökést adhat a globális társsági minimumadó bevezetésére tett washingtoni javaslat, amelyeknek az ügyét felkarolta a G20, a legnagyobb gazdaságokat felölelő csoportja is. Európai pénzügyminiszterek, többek közt a németek az Financial Times értesülései szerint óva is intették Brüsszelt attól, hogy a tervezés során összezavarja a vonalakat.

Több tagállam parlamentje még nem is ratifikálta a tavalyi megegyezést, egyesek – mint Párizs – még az alap második félévi működésbe lépését is későinek tartják, a múlt héten pedig Isabel Schnabel, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja katasztrofálisnak nevezte a gazdasági kockázatot, ha az alap német alkotmánybírósági vizsgálata beláthatatlan időre késlelteti a kifizetéseket. Az aggodalmakra reagálva vasárnap Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mecanizmus ügyvezető igazgatója hűteni igyekezett a kedélyeket. Az alap előkészítése rendben halad, a karlsruhei eljárás ugyan bizonytalansági elemet jelent, de a bíróság a múltban nem blokkolta az EU segélyprogramjait – mondta hétfőn a Bloombergnek.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink