Eljött a hibrid színházak kora

Hírek Figyelo.hu
Kétszázezer eladott jeggyel zárja első évadát az eSzínház, amely a járványügyi korlátozások feloldása után is tovább üzemel. Az ősztől sok színház hibrid üzemmódra vált, nyitva hagyják a pandémia miatt létrehozott virtuális nézőterüket is.

Számottevő bevételhez jutottak a 2020 novemberében másodszor is kényszerpihenőre ítélt színházak a pandémia miatt megnyitott online csatorna, a streamelt előadások révén. A virtuális nézőterek nem zárnak be az eSzínház csütörtök esti évadzáró előadása után sem.

Őszig „nyáresti vetítéseket” tartanak, szeptemberben megrendezik az első eSzínházi Fesztivált, és tovább bővítenék a bérletes előfizetők körét, valamint a rögzített előadások kínálatát

– mondta az eSzínházat működtető nonprofit szervezet, az Alapítvány a Magyar Színházakért kuratóriumának elnöke, Légrádi Gergely a VG.hu-nak.

Az egyelőre háromszereplős piacon a tavaly szeptemberben startolt eSzínház vált vezetővé.

Az elmúlt kilenc hónapban közel 200 ezer jegyet értékesített több mint 30 szerződéses partnere 250 előadására,

amelyeket – néhány archív felvételtől eltekintve – full HD felbontásban közvetítettek. (A másik két szereplő a SzínházTV és a Jegymester.)

A nézők tényleges száma az eladott jegyek 2-2,5-szerese lehet, miután egy e-színházjeggyel többen is a képernyő elé ülhetnek. A szezon egészében az online előadásokra decemberben, a családi és céges ajándékvásárlások idején volt a legnagyobb az igény. Állandó közönséget jelentettek a külföldön élő magyarok is.

A jegyek 10-20 százalékát külföldön vásárolják,

tavaly szeptember óta 125 országban nézték meg az eSzínházból streamelt előadásokat. Ez a hatalmas siker rendkívüli motiváció a társulatoknak is.

Hasonlóan nagy az érdeklődés a vidéki színházak előadásai iránt a belföldiek körében is, sőt, a két erdélyi színház, a nagyváradi és a marosvásárhelyi bemutatóira folyamatosan jól fogynak a jegyek – tájékoztatott Légrádi Gergely. Az eSzínház működtetői büszkék rá, hogy

a járvány időszakában a nehéz helyzetbe került színházi szakmának komoly anyagi segítséget jelentett az új platform,

és arra is, hogy eközben még jótékonykodni is tudtak, például a Radnóti Színház kezdeményezésére több száz jegyet ajándékoztak négy Covid-kórház dolgozóinak – hangsúlyozta Légrádi Gergely. Májusban, a járványügyi korlátozások enyhítése után kinyithattak volna a színházak, ám a többség mégsem élt ezzel a lehetőséggel, mert az évad végén, a védettségi igazolványhoz kötött színházlátogatásoknál már kockázatosnak tűnt zárt térben közel engedni egymáshoz a nézőket, veszteséget termelni pedig senki sem akart.

A pandémia idején az eredetileg vártnál is több, egyelőre nem számszerűsített bevételt termelő virtuális előadásokat eddig kárenyhítő, mostantól viszont pluszbevétel-termelő lehetőségként működtetik majd.

A keresletet hosszú távon garantálja, hogy az eSzínház előadásaira jegyet vásárlók 50-60 százaléka nem ment volna el abba a színházba, amelybe e-jegyet váltott. Vagyis

az online csatorna kimutatottan pluszközönséget hozott, és hozhat a jövőben is a színházaknak.

A hibrid rendszer, a színházi élet digitalizációja már a koronavírus-járvány megjelenése előtt is tervbe volt véve, az eszközöket, illetve a kínálatot a karanténidőszakban olyan gyorsan és olyan széles körben lehetett ismertté tenni, hogy az átírt minden korábbi prognózist.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink