Elindult a Banki Véradók Hete

Hírek Tóth Balázs
Idén is közös véradással hívják fel a figyelmet a Banki Véradók Hetén a társadalmi felelősségvállalási programok fontosságára a magyarországi pénzintézetek – közölte a Magyar Bankszövetség.

A bankszövetség és a hazai bankszektor egy éve indította el JÓTETT Bank néven közös CSR programját, amelynek keretében a szervezet tagjai együttműködnek különböző társadalmilag hasznos tevékenységek folytatásában. A kezdeményezéshez a bankszektor mellett a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank több vezetője is csatlakozik. A bankok nemcsak oktatási programjaikkal, adományaikkal, alapítványaikkal és szociális, kulturális vagy sport-szervezetek, események támogatásával,

de felelős banki termékek biztosításával is rendszeresen megmutatják társadalmi elkötelezettségüket.

A pandémiás válság nem csupán a gazdaság és a társadalom működését alakította át, de kihatott a bankok társadalmi felelősségvállalási programjaira is. A támogatások mértéke, tehát a társadalmi célú pénzbeli ráfordítások összege a szektor szintjén 2019-ről 2020-ra több mint 20 százalékkal emelkedett. Noha kevesebb banki dolgozó, kevesebb programon tudott személyesen jelen lenni a koronavírus-járvány miatt, a segítő szándék ereje növekedett, a jótettek értékben gyarapodtak – hangsúlyozta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a második alkalommal megrendezett Banki Véradók Hetének nyitónapján.

A JÓTETT Bank program olyan segítő tevékenységekre koncentrál, amelyekben a banki dolgozók megmutathatják azt, hogy együtt mennyi érték előállítására képesek

– legyen az a vérkészletek feltöltése, vagy az egyre nélkülözhetetlenebb digitális ismeretek terjesztése.

A Magyar Bankszövetség most először készített el egy szektor szintű összefoglalót, amely felmérte a bankszektor teljes éves társadalmi felelősségvállalását, az adatok egy része azonban becslésen alapul.

2020-ban 1032 magyarországi szervezet kapott támogatást a bankoktól. A jótettekben érintettek száma meghaladta a 2 millió főt.

A szektor által nyújtott anyagi támogatás mértéke, ami tartalmazza az adományokat, szponzorációt és egyéb felajánlott díjakat, nyereményeket, közel 10 milliárd forint volt. A 100-nál több önkéntes programban 7 100 önkéntes munkaórával vettek részt a pénzintézetek munkatársai. Több mint 800 nem üzleti célú projekt finanszírozásában vettek részt a bankszektor dolgozói, 140-nél több esemény, köztük kulturális és sportesemények megvalósulását támogatták a pénzintézetek.

A Banki Véradók Hetén az életmentésben segítenek a pénzintézetek. A cél az, hogy a hitelintézetek vezetői és munkatársaik saját véradásukkal gyarapítsák a vérkészleteket. Az ország vérellátásának biztosításához napi 1 600-1 800 véradóra van szükség, egy egység vérből akár 3-4 beteg ellátását is lehet biztosítani.

(Borítókép: Zalai Hírlap / Pezzetta Umberto)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink