Elhúzódó árvízre számíthatunk

Hírek vg.hu
A tetőzés és az elhúzódó apadás is hatalmas kihívást jelent. Orbán Viktor szerint komoly kihívás előtt állunk, a szakemberek szerint elhúzódó árvízre számíthatunk.

Az évtized legnagyobb árhullámával néz szembe Magyarország. A rendkívüli helyzet miatt minden nap ülésezik Orbán Viktor vezetésével az árvízvédelmi operatív törzs. A tanácskozást követően csütörtökön is tartottak sajtótájékoztatót, melyen a kormányfő is részt vett, megosztva a legfrissebb információkat.

A miniszterelnök elmondta, hogy jelenleg a Lajtán a leginkább kritikus a helyzet, immár biztos, hogy minden idők legmagasabb vízszintje és legnagyobb vízhozama érkezik a folyón. Jó döntés volt a szükségtározó megnyitása, mivel ideiglenesen csökkenteni tudta a vízszintet.

Az árvíz miatti plusz költségek kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy a védekezés költségei tekintetében nem számít extra kiadásra, mivel a költségvetésben vannak források a rendkívüli helyzetekre is, amit ilyenkor egyből le lehet hívni. A másik költség a víz által okozott kár helyreállítása. Erre jó példa a Lajtai szükségtározó, amely magánkézben lévő mezőgazdasági terület. Az ilyen esetekben kártérítést fizet az állam. Ami fontos tétel lesz, hogy a vízügyesek bére elég alacsony, ami régóta így van, de nem jó hagyomány, a következő 1-3 évben itt is bérrendezésre kell sort keríteni.

A bajban nem a zseb, hanem a szív számít. És a vízügyeseknél a szív rendben van – emelte ki Orbán Viktor.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy csütörtöktől sárga megkülönböztető jelzéssel a védekezésben résztvevő autók használhatják a buszsávot is. Az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Négy fontos helyszíne van most a védekezésnek árulta el – Láng úr. A szakember elmondta, hogy ezek közül az egyik a Lajta, ahol tetőzés van, buzgárokkal is meg kell küzdeni, és már most látszik, hogy rekord vízhozamokat hozott a folyó. Fontos terület a Szigetköz és a Dunakanyar, ahol nem a tetőzés lesz a legnehezebb, hanem az utána várható elhúzódó áradás. A negyedik helyszín a Budapest alatti rész.

A vízügyi szakemberek előrejelzései alapján Komáromban pénteken, Budapesten szombaton lesz a tetőzés. A jövő hét végén fog elvonulni az ár az országból.

A cikk folyamatosan frissül, itt olvasható.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink