Elhunyt Kóbor János, az Omega frontembere

Hírek Figyelo.hu
Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója 78 éves korában elhunyt – olvasható az Omega Facebook-oldalán.

Az együttes közlése szerint a frontember rövid betegség után hunyt el.

Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad

– olvasható az együttes közösségi oldalán.

Első együttesét a József Attila Gimnázium tanulójaként alapította osztálytársaival. A hangszereket sorsolással választották ki, Kóbornak a ritmusgitár jutott, a bőgős, basszusgitáros Varsányi István lett, a dobos pedig Laux József (ő volt az egyetlen, akire nem sorsolással osztották a hangszerét). Később Laux a Benkó Dixieland Bandhez került, Kóbor és Varsányi pedig megalapították a Ciklon együttest.

1962-ben Kovacsiccsal és Varsányival bekerültek a Próféta együttesbe, majd ősszel a csapat utódjaként létrejött az Omega. 1964-ben csatlakozott a volt osztálytárs Laux is.

Énekesi pályafutása szinte teljesen az Omegához kötődik, ugyanakkor az Omega-stúdióban számos lemez készítésében vett részt producerként, zenei rendezőként, hangmérnökként.

2020-ban az Omega együttes másik alapítója, 77 évesen hunyt el Benkő László, majd a zenekar 73 éves basszusgitárosa, Mihály Tamás is meghalt.

(Borítókép: Kóbor János énekes az Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 8-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink