Elérhető a végleges adattörlő alkalmazás

Hírek Helmeczi Zoltán

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően december 1-jétől a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől. Az ezen szereplő kóddal egy webes felületen vehető igénybe az elektronikus adathordozókra – például mobiltelefonokra, laptopokra – vonatkozó adattörlési szolgáltatás – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága.

Hangsúlyozták, ezzel lehetővé válik – a veglegestorles.hu oldalon keresztül –

az adott eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlése. A címkén található kód egyszer használatos.

Ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához. Nem szükséges különösebben képzettnek lenni ahhoz, hogy valaki visszaállítsa az eredeti fájlokat” – hívta fel a figyelmet közleményében a hatóság. Hozzátették, ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak.

Ezért különösen fontos, hogy a tartós adathordozókon alkalmazott törlési módszer visszavonhatatlan és biztonságos legyen, erre kínál megfelelő megoldást a veglegestorles.hu honlapon elérhető szolgáltatás – írták.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink