Elektromos autógyártáshoz kötődő piacvezetővel bővült az együttműködési lista

Hírek Dombi Margit
Több tucatnyi ipari partner után – amelyek között természetesen ott van a BMW is – a saját területén piacvezetőnek számító kínai Semcorp Hungary Kft.-vel is együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem. A partnerségnek mindkét fél kiemelt jelentőséget tulajdonít – derül ki az unideb.hu tudósításból.

A Semcorp lítiumion akkumulátorokhoz gyárt szeparátorfóliákat. E termékeivel egyebek mellett az elektromos autókba készülő akkumulátorok piacán is vezető pozíciót szerzett magának. A hipervékony fóliák előállítására 13 milliárd forint állami támogatás mellett 65 milliárd forintos befektetéssel Debrecenben hoztak létre gyártókapacitást. A 440 munkavállalót foglalkoztató üzem már működik.

Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett, Kína ma már a zöld energia termelésében, illetve tárolásában nagyobb kapacitásokkal rendelkezik, mint az őt követő tíz ország együttvéve. Úgy értékelte, ezért, valamint a nemrég létrehozott kínai „Egy övezet, egy út” program termelésre és piacra gyakorolt hatása miatt a Semcorppal tető alá hozott megállapodásnak nagyobb a jelentősége, mint ahogy azt korábban gondolták.

„Formálódik egy nemzetközi szempontból is kiemelkedő jelentőségű együttműködés az eurázsiai kontinensen belül, így mi tulajdonképpen ugyanannak a kontinensnek a tagországai vagyunk, ami azt gondolom, nagyban segít a közös célok megfogalmazásában és azok elérésében” – fogalmazott.

Hu Tao a lítium-ion Semcorp vezérigazgatója a Debreceni Egyetemmel létrehozott partnerség kereteit rögzítő dokumentum aláírásakor közölte, közös kutatás-fejlesztési és oktatási célokat tűztek ki, és ezek megvalósítása érdekében hosszútávú együttműködésre törekszenek. Nyomatékosította, a SEMCORP elkötelezett abban, hogy világszínvonalú anyagipari innovációs és gyártási vállalkozássá váljon, és tisztában vannak azzal, hogy a műszaki tudományterületek a Debreceni Egyetemen rendkívül fejlettek. Fő célkitűzésként a tudástranszfert, a technológiai fejlesztéseket, valamint a végzett hallgatók karrierútját jelölte meg.

Wolf Csaba alelnök úgy tájékoztatott, a vállalatcsoport kiemelt hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, aminek terén komoly együttműködési lehetőséget lát a Debreceni Egyetemmel.

„A SEMCORP Hungary Kft. mint a csoport első európai gyára, szintén nagyon bízik abban, hogy a jól képzett magyar mérnökök tudják majd az itteni gyárat megfelelően irányítani, és tovább erősítik a cég globális piacvezető pozícióját. Kiváló kínai mérnökeink pedig meg tudják osztani tapasztalataikat az egyetem hallgatóival és oktatóival, amiből az egyetem is profitálhat” – vélekedett az alelnök.

Az együttműködési megállapodást Hu Tao vezérigazgató, Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár írta alá. A rektor fontosnak nevezte, hogy a Debreceni Egyetemen éppen az a tudományterület fejlődik legdinamikusabban, ami a partnerség céljaihoz illeszkedik.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink