Egyre nagyobb az inflációs nyomás Közép-Európában

Hírek Figyelo.hu
Önmagában nem meglepő, hogy tovább emelkedik az infláció a régiónkban, de még a várakozásoknál is gyorsabb a folyamat, és sorjáznak a meglepetések. Hétfőn a bolgár infláció és a lengyel maginfláció bizonyult magasabbnak az előrejelzéseknél, a cseh termelői árindex pedig több évtizedes csúcsot döntött.

Visszamenőleges igazolást kapott a lengyel jegybank (NBP) 12 napja végrehajtott meglepő kamatemelése a szeptemberi maginflációs adatoktól, amelyek szerint

az éves árindex 4,2 százalékra emelkedett az augusztusi 3,9-ről. A változékony árakat kiszűrő index közel került az utóbbi majdnem két évtized legmagasabb szintjéhez.

Csakhogy az NBP irányadó kamata most 0,5 százalék, miközben a 2000-es évek elején 10 százalék körül volt. Tavaly már járt a mostaninál magasabb szinten is az index, akkor azonban a válság közepette gondolni sem lehetett rá, hogy a világtrenddel szemben az NBP kamatot emeljen, idén azonban a jegybanki szigorítás válik jellemzővé, mivel a gazdaságok kilábalóban vannak, miközben az inflációs nyomás válik jellemzővé – írja a VG.

A nyugati országoknál hagyományosan gyorsabban növekvő Közép-Európában még nagyobb az inflációs nyomás, mint az Európai Unió többi részében,

és a régión belül is csak Romániában volt magasabb szeptemberben az inflációs ráta, mint a lengyel 5,9 százalék. A maginfláció ennél jóval közelebb van az NBP 1-5-3,5 százalékos célsávjához, de így is jóval felette.

Csúnya meglepetést hozott az eurózónába lépésre készülődő Bulgária inflációs száma is. Itt eddig jóval alacsonyabb volt az árindex, mint a legnagyobb közép-európai gazdaságokban, de a hétfőn közzétett adatok szerint az augusztusi 3,7 százalékról egy lendülettel öt százalék közelébe, 4,8 százalékra ugrott. A szintén hétfőn publikált szeptemberi cseh termelői árindex adat a rendszerváltozás évei óta a legmagasabb: az augusztusi 9,3 százalékról 9,9 százalékra emelkedett.

Elemzők: elkerülhetetlen a kamatemelés

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink